Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Tofurnik – sernik bez sera

Tofurnik – sernik bez sera
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Lubicie sernik? Jeśli przeszliście na dietę wegańską, a za nim tęsknicie, koniecznie wypróbujcie tofurnik. Taki sernik bez sera. Ten deser pokochają nie tylko weganie – to pewne!

Ten przepis powstał po to, aby osoby niejedzące produktów pochodzenia zwierzęcego mogły cieszyć się ciastem podobnym do klasycznego sernika. Faktycznie konsystencja jest identyczna. Zamiast sera użyjemy tofu. Bez obaw - dzięki pomarańczy nie jest bardzo wyczuwalne. Nie wykorzystamy jajek, a zdrową kaszę jaglaną. Zamiast cukru użyjemy syropu z agawy, a spód będzie zrobiony z orzechów i daktyli, które wzbogacą ciasto o naturalne, zdrowe tłuszcze i cukry.

O czym warto pamiętać, przygotowując tofurnik? Ważne, aby mieć pewność, że tofu jest najwyższej jakości. Warto je zakupić w sklepach z azjatycką żywnością. Podczas miksowania masy z tofu pamiętaj, aby robić to tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Istotne jest dodanie soku z cytrusów. Dzięki temu trikowi pozbędziesz się charakterystycznego „nijakiego” smaku tofu, który niektórym może przeszkadzać. Ostatnią ważną rzeczą jest dokładne wystudzenie ciasta - dzięki temu się nie rozpadnie podczas krojenia.

Tofu to przede wszystkim pełnowartościowe białko nieodzwierzęce. Tak bardzo potrzebne w diecie wegetariańskiej. Oprócz tego to doskonałe źródło wapnia i witamin z grupy B. Jego skład to przede wszystkim ziarna soi. Zawiera ważne tłuszcze nienasycone.  W Chinach od dawna zaleca się spożywanie tofu w profilaktyce wielu chorób. Jego regularne spożywanie pomaga przy nadciśnieniu, podwyższonym cholesterolu czy problemach z wątrobą.

W internecie krąży coraz więcej przepisów na tofurnik, ale czy na pewno są zdrowe? Nasz jest!

Składniki na spód:

- półtorej szklanki migdałów
- 3/4 szklanki daktyli

Na masę:

- laskę wanilii
- kilka łyżek syropu z agawy
- 340 g tofu
- 30 g kaszy jaglanej
- pół łyżeczki zmielonego kardamonu
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 300 g mleczka kokosowego (tylko część stała)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- pół łyżeczki oleju kokosowego

Na polewę:

- 150 g gorzkiej czekolady
- kilka łyżek wodnistej części mleczka kokosowego
- ok. 2 garści orzechów laskowych

Dodatkowo:

- naczynie żaroodporne z wodą


Przygotowanie:

Dzień wcześniej włóż puszkę mleczka kokosowego do lodówki oraz zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na bok. Zacznij od przygotowania spodu. Zmiksuj orzechy na grube okruchy. Odcedź daktyle i zmiksuj razem z migdałami. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia, a na nim połóż masę na spód. Wyrównaj łyżką i wstaw do zamrażalki na czas przygotowania reszty składników. Kaszę jaglaną podpraż przez 2 minuty i przelej wrzątkiem. Ugotuj, aż będzie miękka. Odcedź. Do miksera wrzuć  tofu, mleczko kokosowe, ziarenka wanilii, kaszę jaglaną, kardamon, sok z pomarańczy, wodę, skórkę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj i dodaj 3 łyżki syropu z agawy. Miksuj ok. 10 minut, aż uzyskasz gładką masę. Na koniec spróbuj i jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze syropu z agawy. Posmaruj brzegi foremki olejem kokosowym. Wylej masę na spód i dokładnie wyrównaj. Na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw, aż ciasto wystygnie. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego. Na suchej patelni podpraż orzechy. Kiedy ciasto wystygnie, polej je rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami. Ponownie pozostaw do wystygnięcia. Włóż ciasto do lodówki na minimum 3 godziny. 

 


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij