Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Zdjęcie: shutterstock

Co drugiemu zachorowaniu na raka możemy zapobiec! Eksperci z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Nowotworami przypominają, że ogromne znaczenie w profilaktyce ma styl życia, w tym odpowiednia dieta. Co jeść, aby uniknąć raka? Oto nasza lista dziesięciu produktów o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych.

1. Siemię lniane

Te małe brązowe nasionka rzadko goszczą na naszych stołach. To duża strata, bo są świetnym źródłem błonnika, kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy o nazwie lignany. Te ostatnie wpływają pozytywnie na nasz układ hormonalny, dlatego chronią przed niektórymi rodzajami nowotworów, np. rakiem piersi i prostaty.

Kilka dużych badań wykonanych przez zespół Lilian Thomson z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że zarówno ziarna, jak i olej, a także wyselekcjonowane związki z siemienia działają hamująco na rozwój nowotworów. Co więcej, w badaniach na myszach pokazano, że dieta bogata w siemię lniane jest skuteczna w zapobieganiu przerzutom. Nasiona możemy dodawać do sałatek, twarogu, past i muesli.

2. Herbata i kawa

O ile siemię lniane jest stosunkowo mało popularne w naszej diecie, o tyle kawa i herbata to u nas codzienność. W profilaktyce antyrakowej są równie ważne. Badania dowodzą, że chronią przed niektórymi nowotworami.

Na łamach pisma „American Journal of Clinical Nutrition” przeczytamy, że codzienne picie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jajnika o ponad 30 procent! To zasługa flawonoli i flawanonów (przeciwutleniaczy) zawartych w tym napoju. Są prace, które podobne właściwości przypisują zielonej herbacie. Na przykład badanie przeprowadzone przez ekspertów z Instytutu BioMed w Los Angeles dowiodło, że aktywny związek herbaty EGCG przerywa metabolizm komórek nowotworowych, dzięki czemu wolniej się one namnażają i giną.

W prewencji ważne miejsce zajmuje też kawa. Spożywana codziennie o 14 proc. zmniejsza ryzyko raka wątroby (badanie Continuous Update Project). To prawdopodobnie zasługa tego, że składniki „małej czarnej” zapobiegają stanom zapalnym oraz uszkodzeniom DNA komórek.

3. Pomidory

Sezon na świeże pomidory w pełni, więc tym bardziej w żadnej kuchni nie powinno ich zabraknąć. Wyróżnia je szczególnie wysoka zawartość likopenu, kolejnego ważnego antyoksydantu, czyli związku zapobiegającego uszkodzeniu zdrowych komórek.

4. Kapustowate

Chińczycy zauważyli niedawno, że istnieje związek miedzy zwiększonym stężeniem izotiocyjanianów w moczu (czynny związek w warzywach kapustowatych) a zmniejszonym ryzykiem raka piersi. Podobną zależność odkryto w przypadku raka pęcherza i prostaty, a nawet płuca. Na tej podstawie eksperci doszli do wniosku, że im częściej jemy warzywa z tej grupy (kapustę, brokuły, brukselkę), tym rzadziej chorujemy na raka. Sulforafan – to ten związek zawarty w kapustowatych ma najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe. Ale najwięcej mają go kiełki brokułów!

5. Ziarna i pestki

Selen, „pierwiastek męskości” występujący w ziarnach i nasionach, także chroni przed niektórymi nowotworami. Choć znajduje się w wielu produktach, to więcej jest go w regionach, gdzie gleby są w selen zasobniejsze. Nasze polskie ziemie niestety są ubogie w ten pierwiastek, dlatego powinniśmy jeść jak najwięcej pełnoziarnistych produktów, ziaren słonecznika, pestek dyni i roślin strączkowych oraz innych produktów bogatych w selen.

Pierwiastek ten chroni przed rakiem dzięki licznym funkcjom, które pełni w organizmie. Jest składową enzymów, w tym antyoksydacyjnej peroksydazy glutationowej chroniącej zdrowe komórki organizmu przed uszkodzeniem. Poza tym poprawia zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji, bierze udział w powstawaniu naturalnych komórek obronnych przed rakiem i blokuje działanie prozapalnej prostaglandyny. W badaniach zaobserwowano, że najwięcej korzyści z selenu czerpią mężczyźni. Nie zauważono, by wpływał na raka piersi. Jednak w przypadku obu płci selen wykazywał działanie ochronne przed groźnym rakiem jelita i płuc. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij