Przejdź do treści

Uzupełnij braki. 8 najczęstszych niedoborów w diecie

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zbilansowana dieta jest jak dziecięca układanka – jeśli tylko zgubimy jeden element (o co nietrudno), obrazek zacznie straszyć dziurą, a organizm przestanie prawidłowo działać. Ale wystarczą porządki, żeby odnaleźć brakującą składową. Zabaw się z nami w dietetyczne puzzle i zobacz, których elementów brakuje w twojej układance.

Hasło „zbilansowana dieta” nauczyliśmy się odmieniać przez wszystkie przypadki, a jego znaczenie całkowicie się rozmyło. Kto wie, jak powinna wyglądać, a kto stosuje się do jej rygorów? Złe odżywianie to niejedyna przyczyna niedoborów składników odżywczych.

Nawet jeśli jemy zdrowo, to nasze indywidualne zapotrzebowania na konkretne witaminy i minerały mogą się drastycznie różnić – w zależności od wieku, przebytych chorób i aktualnego stanu zdrowia. Także sposób wytwarzania pożywienia (zasobność gleby w minerały, dieta zwierząt hodowlanych etc.) ma znaczenie! Na szczęście deficyty łatwo rozpoznać, a jeszcze prościej dołożyć brakujący element do układanki. Do dzieła!

Brak magnezu

Ciągłe skurcze mięśni łydek, chroniczne zmęczenie, ból głowy, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, spadek odporności… Niedobór magnezu potrafi nieźle utrudnić nam życie. To jeden z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie, odpowiadający za niezliczoną ilość procesów biologicznych.

Jego braki łatwo uzupełnić naturalnie. Dodaj do swojej diety kaszę gryczaną, pestki dyni, banany i czekoladę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na ciasto bananowe z kawałkami czekolady!

Brak żelaza

Anemia to przypadłość, na którą narażone są szczególnie kobiety (karmienie piersią, ciąża czy zbyt obfite miesiączki), a także dzieci. Już niewielki brak tego pierwiastka wywołuje zmęczenie i ogólne osłabienie.

Warto zadbać, aby w codziennym jadłospisie znalazły się takie produkty jak wątróbka, wołowina czy ciemnozielone warzywa. Nie jesz mięsa? Dieta wege też sobie poradzi! O roślinnych zamiennikach wątróbki przeczytacie tutaj. Poznajcie również przepisy na dania – ze świetnym sprzymierzeńcem w walce z anemią – jarmużem.

Brak cynku

Ilość cynku w organizmie szacuje się na mniej więcej pół łyżeczki. Jednak już niewielki jego ubytek może prowadzić do wyniszczenia organizmu. Osłabienie mieszków włosowych, trądzik, rozstępy, pękająca skóra w kącikach ust – to tylko te dokuczliwe objawy.

Wypłukanie cynku z organizmu prowadzi do dużo poważniejszych schorzeń: osłabienia odporności (minerał ten bierze udział w produkcji limfocytów T), pogorszenia wzroku, przyspieszonego starzenia (cynk wpływa na produkcję kolagenu).

Aby tego uniknąć, skorzystaj z dobrodziejstw naturalnych produktów bogatych w cynk jak migdały, krewetki, czosnek czy sezam.

cynk w migdałach

Brak omega-3

Pierwsze objawy małej ilości omega-3 w diecie, w której prym wiodą te mniej pożądane tłuszcze omega-6, to sucha, łuszcząca się skóra, suche włosy, łupież, słabe i łamliwe paznokcie czy chroniczne zmęczenie. Lecz niedobór tego składnika prowadzi do dużo poważniejszych schorzeń jak niewydolność układu krwionośnego, depresja, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów – a to dopiero początek długiej listy.

Najzasobniejszym źródłem omega-3 są sardynki – jedna porcja to ponad połowa dziennego zapotrzebowania. Oto przepis na portugalską pastę sardynkową – palce lizać! Weganie niech sięgną po dobrodziejstwa portulaki warzywnej, o której pisaliśmy tutaj.

Brak witaminy K2

Lekkie uderzenie skutkuje rozległym siniakiem? To może być niedobór witaminy K. Jeżeli dodatkowo doświadczasz częstych krwawień, np. z nosa, czy obfitych miesiączek, to znak, że do jadłospisu powinieneś dołączyć zielone warzywa liściaste, w których witamina K występuje w najwyższym stężeniu. Równie zasobne będą fermentowane produkty jak kefiry czy kiszonki. Hasłem: „Kisić, co się da!” zachęcamy do eksperymentów w domowej produkcji weków.

Brak wapnia

Wapń to jeden z kilku składników, które odpowiadają za mocne i zdrowe kości. Niewielki jego niedobór objawia się skurczami mięśni, bólami stawów, mrowieniem i drętwieniem kończyn, powstawaniem ubytków w zębach. Jego nadmiar również jest niekorzystny – ilość wapnia w organizmie musi pozostawać w harmonii z witaminą K2, D i magnezem.

O diecie idealnej dla kości i współgrających ze sobą produktach przeczytacie tutaj. Potem przyrządźcie pyszną sałatkę z rukolą i figami – dla wzmocnienia kości!

Brak witaminy B12

Związek ten nazywany jest witaminą witalności, gdyż organizm potrzebuje jej do produkcji energii. Niedobór objawia się problemami z pamięcią, wahaniami nastrojów, apatią, zmęczeniem, osłabieniem mięśni i mrowieniem w kończynach.

Witamina B w najbardziej skoncentrowanej formie występuje w produktach mięsnych i podrobach, a także w tłustych owocach morza i rybach.

Brak witaminy A

Częste i nawracające infekcje? To może być deficyt witaminy A! Jest to silny antyoksydant skutecznie usuwający z organizmu wolne rodniki tlenowe, których nadmiar uszkadza komórki i zaburza odporność.

Twoja skóra jest sucha i rogowaciejąca, cierpisz na nerwobóle i przemęczenie? To czas, aby w menu na dobre zagościły dynia, marchew, szpinak, jarmuż, cukinia i śliwki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: