Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wakacje w Bułgarii – przewodnik kulinarny

Wakacje w Bułgarii – przewodnik kulinarny
Wakacje w Bułgarii zaczynamy od taratora, zdjęcie: shutterstock

Bułgaria kilka sezonów temu wróciła do turystycznych łask. Kusi pięknymi plażami i przystępnymi cenami. Ma też bogatą kulturę i ciekawe tradycje, także kulinarne. Z bogatego menu wybierzmy te dania, które sprawią, że urlop nie pójdzie nam w biodra, za to wyniki badań będziemy mieć imponujące.

Wakacje w Bułgarii – przystawki

Dobry wybór:

Tarator to pyszny i zdrowy chłodnik na bazie jogurtu lub kwaśnego mleka z ogórkami, orzechami włoskimi, koperkiem i czosnkiem. Samo zdrowie! Laureat Nagrody Nobla Ilia Miecznikow ustalił, że sekret długowieczności stulatków mieszkających na południu Bułgarii tkwi w diecie, której podstawą jest jogurt. Dzięki temu przewód pokarmowy 100-letnich pasterzy jest w dobrym stanie i skuteczniej przyswaja składniki odżywcze. Dodatek orzechów wspomaga pracę mózgu i opóźnia proces starzenia. W taratorze jest ich niewiele, więc nie musimy się martwić o zawarte w nich kalorie.

Bob czorba to smaczna zupa z białej fasoli i warzyw. Skład białek fasoli jest zbliżony do składu białek mięsa, więc to świetne danie zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy chcą dać organizmowi odetchnąć od mięsnej diety. Połączenie fasoli i innych warzyw w bob czorba to kopalnia błonnika, a więc idealne rozwiązanie dla tych, którzy na wakacjach narzekają na zaparcia.

Ljutika, marynowane ostre papryczki nadziewane siekanym czosnkiem i natką pietruszki, powinniśmy zamawiać jak najczęściej. Naukowcy z brytyjskiego uniwersytetu w Nottingham wykazali bowiem, że kapsaicyna, związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki, niszczy komórki nowotworowe, a biotechnolodzy z koreańskiego Daegu University dowiedli jej skuteczności w walce z otyłością. Natka pietruszki redukuje cellulit, wspomaga pracę wątroby i chroni przed wolnymi rodnikami.

Gorszy wybór:

Caca – drobne smażone rybki, które w procesie smażenia tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. W efekcie zjemy więcej niezdrowego tłuszczu wchłoniętego przez drobniutkie rybki w czasie smażenia niż wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Owczarska sałata – niby sałata, ale ze względu na zawartość kaloryczną jest dopuszczalna tylko jako danie główne. To dlatego, że do pomidorów, ogórków i jajka dodaje się ser i szynkę.

Zobacz jeszcze:
Wakacje w Bułgarii - danie główne
Wakacje w Bułgarii - deser

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij