Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wakacje w Chorwacji – przewodnik kulinarny

Wakacje w Chorwacji – przewodnik kulinarny
Wakacje w Chorwacji dobrze zacząć od ostryg, zdjęcie: shutterstock

Dalmacja, zatoka Kvarner i Istria, a do tego 1185 wysp, małych i dużych, zamieszkanych i bezludnych. Krystalicznie czysta morska woda powoduje, że Chorwacja to raj dla amatorów sportów wodnych, nurkowania czy dostojnego dryfowania przy brzegu na materacu. Wakacje w Chorwacji to także rozkoszowanie się tutejszą niepowtarzalną kuchnią. Rozszyfrowujemy dla Was chorwackie menu i wybieramy z niego to, co najlepsze.

Wakacje w Chorwacji - przystawki

Dobry wybór:

Sałatka z ośmiornicy, małże, a w Dalmacji koniecznie świeże ostrygi. Wakacje w Chorwacji to dobry czas, aby się przekonać, że owoce morza są smaczne, pożywne i mogą być atrakcyjnym składnikiem wielu różnych dań, na przykład zup. Na wakacjach szczególnie warto polubić ostrygi, najbogatsze ze wszystkich pokarmów źródeł cynku, który chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi. Ten pierwiastek leczy też trądzik, przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek, wspiera produkcję kolagenu. Ostrygi są uważane za afrodyzjak, co na wakacjach jest nie bez znaczenia. A wspominany cynk jest niezbędny do prawidłowej pracy jajników i jąder, więc wspiera płodność. Ogranicza także apetyt na słodycze. Owoce morza są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, jodu, selenu oraz fluoru.

Chorwacja to dobre miejsce dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z owocami morza. Tutaj podaje się je bowiem wyjątkowo smacznie i przystępnie – na przykład z oliwą, natką pietruszki, czosnkiem i białym winem. Ci, którzy chcą zadbać o serce i tętnice, niech spróbują solonych sardynek (slane srdele). Zawierają dużo kwasów omega-3, zmniejszających ryzyko powstania tzw. złogów cholesterolowych grożących zawałem serca bądź udarem.

Wakacje w Chorwacji to idealny wybór dla miłośników zup. Są lekkostrawne, sycące i bardzo smaczne. Warto spróbować rybnej (riblja juha) i manistry - zupy z warzyw strączkowych i jarzyn, podobnej do włoskiej minestrone.

Gorszy wybór:

Pršut to specjał, którego trzeba spróbować i na spróbowaniu poprzestać. Ta obtoczona w soli morskiej suszona szynka wieprzowa jest bowiem pyszna, ale zgodnie z zaleceniami dietetyków mięso powinniśmy spożywać nie częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu, a wieprzowinę szczególnie rzadko. Dodatek soli może zwiększać ciśnienie i obciążać nerki. Smak tej szynki trzeba jednak poznać – dojrzewa ona dzięki równomiernym, silnym podmuchom wiatru wiejącego znad morza.

Podobnie jest z owczym serem z Pagu (paški sir) czy serem kozim (kozer). Dzięki ziołom, którymi pasą się owce i kozy, oraz tradycyjnym recepturom chorwackie sery mają wspaniały smak. Niestety są równie kaloryczne co inne przysmaki tego typu. Ser kozi zawiera więcej soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu, więc jego bardzo umiarkowane ilości można uznać za wskazane urozmaicenie diety kobiet zmagających się z osteoporozą.

Zobacz jeszcze:
Wakacje w Chorwacji - danie główne
Wakacje w Chorwacji - deser

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
szewczyk.zosia zapytał(a) 28 czerwca 2013
Czytałam, że w wakacje ostrygi i mule przechodzą okres rozrodczy i lepiej ich unikać. Dlaczego polecacie je właśnie w tym czasie?
Monika Maciejewska odpowiedział(a) 2 lipca 2013
Rozumiem wątpliwości, bo w internecie rzeczywiście pojawiają się czasem lakoniczne informacje o okresie rozrodczym ostryg i muli, które najwyraźniej wymagają wyjaśnienia. Otóż kiedy temperatura wody osiąga 10 st. C., niektóre ostrygi (tzw. diploidalne) zaczynają produkować gamety (nazywane w internecie "mleczkiem"), które wypuszczają, gdy woda ociepli się do 18 st. C. To "mleczko" jest bardzo niesmaczne, żadnemu restauratorowi nie przyszło by do głowy podawać takich ostryg gościom, a gdyby to zrobili, te natychmiast wróciłyby do kuchni. Z tego powodu dawniej we Francji panowała zasada, by nie podawać ostryg w miesiącach, których nazwy nie zawierają litery "r": mai, juin, juillet, août. Dziś jednak sytuacja się zmieniła. Gdy zwykłe ostrygi zajmują się rozmnażaniem, serwuje się ostrygi tripoidalne, pozbawione możliwości reprodukcyjnych, a więc nieprodukujące niesmacznych gamet. Sezon na mule także trwa cały rok, choć te skorupiaki są najsmaczniejsze (bo duże) od sierpnia".