Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańska beza istnieje!

Wegańska beza istnieje!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Chyba każdy kocha bezę z kremem i sezonowymi owocami. Klasyczna beza to białka i cukier, składnikiem kremu zwykle jest śmietana. To jednak deser nie dla każdego. A my mamy dobrą wiadomość dla wszystkich na diecie i dla wegan ‒ beza wegańska to nie mit!

Jak tego dokonać? Ano da się. Po kolei: białka kurze zastępujemy wodą po cieciorce, która zaskakująco dobrze się ubija na krem z gorzką czekoladą. Nie ma nic lepszego na upalne dni niż lekka, słodka beza z gorzką czekoladą i kwaśnymi owocami. To idealne połączenie, bo smaki się równoważą.

Najważniejsze, aby dobrze ubić pianę. Musi być sztywna, lśniąca i puszysta niczym ubite białka. Aby sprawdzić, czy piana jest wystarczająco ubita, odwróć miskę do góry dnem, jeśli się nie zsunie, to jest gotowa. Równie ważne jest wcześniejsze schłodzenie wody po cieciorce. Kolejną istotną sprawą jest, aby piekarnik ustawić na termoobieg, dzięki temu beza zachowa swój kształt i się nie rozpłynie. Pamiętaj, aby rozpuszczoną czekoladą od razu polać bezę, inaczej zastygnie i będzie trzeba ponownie ją rozpuścić. Umyte owoce dobrze osusz ręcznikiem papierowym.  

Składniki:

- ok. 1/2 szklanki wody po ciecierzycy
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru (albo ksylitolu)
- 2 garści borówek
- 2 garści porzeczek
- parę listków mięty
- 180 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Dzień wcześniej do lodówki włóż puszki ciecierzycy. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Przecedź ciecierzycę przez sito, tak aby uzyskać po niej wodę. Miksuj, aż powstanie piana. Po łyżce (w odstępie ok. 30 sekund) dodawaj cukier. Ubijaj na sztywną pianę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wyjmij masę. Rozprowadź tak, aby uzyskać koło. Piecz ok. 2 godz. Sprawdź patyczkiem, czy beza w środku nie jest surowa. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, rozszczelnij go, ale nie wyjmuj bezy. Pozostaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Polej nią bezę. Umyj i osusz owoce. Udekoruj bezę, dodaj parę listków mięty. Wegańska beza, lekka i pyszna, gotowa!


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij