Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański chłodnik z botwinką

Wegański chłodnik z botwinką
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My postanowiliśmy zaproponować wersję wegańską, bez mleka i jajek. Za to dodaliśmy coś ekstra w postaci awokado i bobu. Pycha!

Bez botwinki nie ma chłodnika! I dobrze, bo jest bogata w żelazo, sód, magnez, kwas foliowy oraz mangan. Zawiera witaminy z grupy B i C. Regularne spożywanie botwinki zapobiega zachorowaniu na anemię oraz choroby układu krążenia. Oprócz tego warzywo to ma świetny wpływ na wątrobę i procesy trawienne. Botwinka ma właściwości odkwaszające i odtruwające organizm. Warto wspomnieć o tym, że nasz bohater dobrze wpływa na koncentrację i pomaga rozładować stany napięcia związane ze stresem. Świetna wiadomość dla dbających o sylwetkę – botwinka jest niskokaloryczna.

Składniki:

- pęczek botwinki z łodygami, liśćmi i 3-4 bulwami
- 1-2 szklanki mleka ryżowego
- pół litra bulionu warzywnego
- pół szklanki zakwasu buraczanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek rzodkiewek (jeśli uda ci się kupić z ładnymi listkami, to dodaj je do chłodnika razem z liśćmi botwinki)
- sok z jednej cytryny
- 5 ogórków gruntowych
- dymka
- pęczek kolendry
- 1-2 dojrzałe awokado
- 4-5 garści bobu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od umycia botwinki. Bulwy obierz i pokrój w małą kosteczkę albo zetrzyj na tarce. Łodygi i liście drobno pokrój.

weganski-chlodnik-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojoną botwinkę, z łodygami i liśćmi.

weganski-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej sok z cytryny i zakwas. Gotuj, aż bulwa buraka będzie miękka. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie pokrój rzodkiewkę i ogórka. Kiedy bulion wystygnie, wlej mleko ryżowe.

przepis-na-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dopraw solą i pieprzem. Chłodnik przed podaniem wstaw do lodówki, aby się schłodził. W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć bób. Gotuj przez 10-15 min, aż będzie miękki. Odcedź i oddziel z łupinek. Tuż przed podaniem zupy obierz awokado ze skórki i pokrój w nieregularne kawałki. Chłodnik podawaj z bobem, rzodkiewką, ogórkiem, awokado, kolendrą i dymką. 

jak-zrobic-chlodnik

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Polecane artykuły

Chłodnik miętowy z zielonego groszku

Ten, kto umie i lubi gotować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Gazpacho z arbuza i pomidorów

Ten, kto umie i lubi gotować

Chłodnik z kukurydzy z nutą kokosową

Ten, kto umie i lubi gotować

najpopularniejsze artykuły