Przejdź do treści

Jak zrobić wegański parmezan? To łatwiejsze niż myślisz!

Płatki drożdzowe
Jak zrobić wegański parmezan? To łatwiejsze niż myślisz!/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie wyobrażasz sobie ulubionego makaronu bez parmezanu? Sprawdź, jak sobie poradzić i odtworzyć ten pyszny serowy smak w wersji w 100 procentach roślinnej!

Z czego zrobić wegański parmezan?

Klasyczny włoski makaron z pszenicy durum, sos marinara, mnóstwo świeżej bazylii, no i parmezan… Z tym że roślinny, wegański i bezglutenowy. Zdrowiej już być nie może! To całkiem zgrabne połączenie smakowe bardzo przypomina oryginalny smak tartego sera. W czym tkwi jego sekret?

Podstawą wegańskiego parmezanu, którym weganie i zwolennicy roślinnych potraw posypują swoje dania, są orzechy oraz płatki drożdżowe. Dzięki dezaktywacji drożdży nie ulegają one fermentacji, nie tworzą puszystych bąbli i nie napowietrzą pizzy na pulchny placek. Jednak dzięki sporej zawartości naturalnego glutaminianu podkręcają smak praktycznie każdego dania, nadając mu orzechową i serową nutę. Płatki drożdżowe, inaczej nazywane drożdżami nieaktywnymi, kupisz w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością. Jeżeli wybierasz wersję bezglutenową, pamiętaj, by wybrać te bez słodu jęczmiennego!

Dzięki połączeniu serowych płatków drożdżowych, tłustych orzechów oraz soli uzyskasz wegański parmezan, którym możesz posypywać swoje ulubione sałatki, makarony albo pizzę. Roślinny parmezan jest całkowicie pozbawiony cholesterolu, za to zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i błonnika pochodzącego z orzechów. Natomiast sekretne płatki drożdżowe obfitują w witaminy z grupy B. Parmezan z tego przepisu to zdecydowanie dobre urozmaicenie diety, które przy okazji świetnie smakuje.

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Przepis na wegański parmezan

Podstawą przepisu na wegański parmezan są orzechy oraz płatki drożdżowe. Zdjęcie: erVegan

Składniki (na jeden średni słoik):

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 5 łyżek, około 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • niepełna łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu

Mieszankę orzechów zmiel w malakserze bądź blenderze z ostrzami typu „S”, nie muszą być dokładnie zmielone na gładki pył. Dodaj do nich płatki drożdżowe oraz sól i porządnie wymieszaj. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku. Tak przygotowany parmezan możesz przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Używaj go do swoich ulubionych potraw, takich jak makarony, zapiekanki, sałatki, gulasze i leczo. Smacznego!


Eryk – autor bloga erVegan, dietetyk, miłośnik dobrej i prostej kuchni, która pozytywnie wpływa na zdrowie. Swoją wiedzę o zdrowym żywieniu zdobywał na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Publikując zdrowe i łatwe do wykonania przepisy, pokazuje, że kuchnia roślinna może być pyszna nawet dla faceta. Zamienia fasolę w mocno czekoladowe brownie, bataty w pyszne burgery, a daktyle w słodki karmel!​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: