Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to klasyk lata. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę. Zrobimy twarożek z pestek słonecznika!

Kto by pomyślał, że w tych maleńkich ziarenkach kryje się bogactwo wartości odżywczych? Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, dobrze wpływają na serce i regulują pracę układu pokarmowego. Są bogate w witaminy z grupy E, C, A i B6. Oprócz tego zawierają żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Są jednak także dosyć kaloryczne, dlatego nie powinno się ich podjadać bez opamiętania. Tak czy siak, na wegański twarożek nadają się w sam raz!

Składniki:

- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 pęczka szczypiorku albo koperku
- sok z 1/2 cytryny
- ok. 1/3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka czarnuszki
- garść pomidorków albo rzodkiewek
- kilka kromek pieczywa na zakwasie

Przygotowanie:

Zacznij od podprażenia pestek słonecznika na suchej patelni. Zdejmij je, kiedy się zarumienią. Wrzuć do blendera i zmiksuj na okruchy. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj sok z cytryny i odrobinę wody. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wodę dolewaj powoli, aby twarożek nie był za rzadki. Dopraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane zioła i czarnuszkę. 

przepis-na-weganski-twarozek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podawaj z pieczywem i warzywami. Przechowuj w lodówce. 

przepis-na-weganski-twarozek-ze-slonecznika

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Zacznij dzień od śniadania

Długość trwania: 5 dni

Polecane artykuły

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Wiosenna pasta kanapkowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Wegański majonez

Eryk Wałkowicz

Wegański parmezan

Eryk Wałkowicz

najpopularniejsze artykuły