Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie jagodzianki

Wegańskie jagodzianki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Kiedy jeść jagodzianki, jeśli nie teraz? To idealny moment, bo na nasze polskie, pyszne, leśne jagody trwa aktualnie sezon. Zrekonstruowaliśmy klasyczny przepis zawierający masło, mleko, jaja i zachęcamy was to przygotowania jagodzianek w wersji wegańskiej. Pyszne, choć bez cukru!

Głównym bohaterem w przepisie są jagody. Te maleńkie granatowe kuleczki kryją w sobie prawdziwą moc! Jagody dobrze wpływają na oczy, naczynia krwionośne, jelita i obniżenie cholesterolu. Mają działanie przeciwbólowe, uspokajające, przeciwbakteryjne oraz oczyszczające organizm z toksyn. Zawierają przeciwutleniacze, mnóstwo witamin oraz minerały. Są bogate w witaminy z grupy A, B, C i PP, kwas foliowy, błonnik, cynk, selen, mangan oraz miedź.

Składniki na ciasto:

- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka roślinnego o temperaturze 40 stopni
- ok. 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki oleju kokosowego albo rzepakowego
- 3-4 szklanki mąki pszennej plus do podsypywania ciasta przy jego wyrabianiu
- skórka starta z pomarańczy
- łyżka ekstraktu z wanilii albo nasiona wanilii z jednej laski
- szczypta soli

na nadzienie:

- 300 g jagód
- 1-2 łyżki ksylitolu
- sok świeżo wyciśnięty z połowy pomarańczy

na polewę:

- 4-5 łyżek ksylitolu
- mleko roślinne

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz, zalej mlekiem, dodaj jedną łyżkę mąki i ksylitolu. Zmiksuj, przykryj ściereczką i odstaw na bok na 10 minut. Cały czas mieszając, dodaj płynny olej, wanilię, skórkę z cytryny i sól. Następnie powoli wsypuj przesianą mąkę. Dodaj tyle, aby ciasto przestało się kleić do dłoni. Odstaw pod przykryciem na 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jagody umyj i osusz. Wrzuć do miski razem z ksylitolem i sokiem z pomarańczy. Delikatnie zamieszaj i wstaw do lodówki. Kiedy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je w kształt prostokąta. Wyłóż nadzieniem. Ciasto tnij w plastry i zawijaj. Gotowe odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zakryj ściereczką i poczekaj ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Jagodzianki posmaruj odrobiną mleka roślinnego. Piecz przez 15-20 minut, aż będą pięknie zarumienione. Patyczkiem sprawdź, czy na pewno nie są surowe w środku. W tym czasie przygotuj polewę. W mikserze umieść ksylitol i zmiksuj go na puder. Przesyp do miseczki, dodaj kilka łyżek mleka i połącz. Mleka dodaj tyle, aby uzyskać lejącą, gładką polewę. Polej nią jagodzianki i… jedz!


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij