Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie karmelki

Wegańskie karmelki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ręka do góry, kto lubi karmelki? Chyba każdy. Są słodkie, ciągnące albo twarde. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo. Te sklepowe zawierają jednak konserwanty, barwniki, polepszacze smaku, utwardzacze i inną chemię. A przecież taki deser możesz samodzielnie przygotować w domu!

Jest prosty w przygotowaniu. Zaangażuj do pomocy dzieci ‒ to będzie dla nich nie lada frajda. Uważaj tylko, aby nie zostawiać ich samych, bo karmel jest bardzo gorący! Takie karmelki możesz sprezentować bliskim na święta czy inną okazję. Nie tylko są smaczne, ale też mogą świetnie wyglądać jako ozdoba na choince. Zapakuj je w papier do pieczenia, przewiąż sznurkiem, daj się ponieść wyobraźni! Obdarowani na pewno docenią pracę włożoną w przygotowania. Nie będzie to najzdrowszy przepis, bo zawiera cukier. Niestety, karmelu nie uzyska się w inny sposób. Święta to taki czas, kiedy możemy sobie pozwolić na odrobinę luzu w diecie. Pamiętaj oczywiście, aby nie jeść karmelków bez opamiętania!

Nasz przepis jest wegański! Taki tradycyjny zazwyczaj zawiera tłustą śmietanę i masło. My użyliśmy mleczka kokosowego, dlatego nasze karmelki są nieco jaśniejsze od tych tradycyjnych. Dodaliśmy też rozmaryn i skórkę z cytryny, aby wzbogacić i urozmaicić smak cukierków.

Składniki:

- 1,5 szklanki mleczka kokosowego
- 0,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczkę startej skórki cytryny
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
- 200 g cukru kokosowego

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem wlej mleczko kokosowe.

jak zrobić w domu wegańskie karmelki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj wszystkie pozostałe składniki.

przepis na wegańskie karmelki krok po kroku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, ale tak, aby delikatnie bulgotało. Gotuj przez 30‒40 minut. Cały czas mieszaj, aby karmel nie przypalił się na dnie. Naczynie o wymiarach 15 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odrobinę karmelu wylej na zimny talerz. Jeśli szybko zastyga i jest gęsty, to oznacza, że jest gotowy. Jeśli tak się nie dzieje, gotuj go jeszcze przez chwilę. Jeśli wolisz bardziej twarde karmelki, to potrzymaj garnek o 10 minut dłużej na ogniu. Karmel wylej do naczynia wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia.

przepis na wegańskie karmelki na święta

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw do wystygnięcia. Następnie posyp solą i odstaw do lodówki, aż masa się odpowiednio zetnie i będzie się nadawała do krojenia. Podczas krojenia nóż wkładaj do wrzątku ‒ to ułatwi ci krojenie ciągnącego się karmelu. Karmelki pokrój w kawałki dowolnej wielkości.

przepis na karmelki domowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zawiń w papier do pieczenia. Jeśli podczas gotowania nie podjesz za dużo karmelu, to z przepisu uzyskasz ok. 30 cukierków.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij