Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Uff, jak gorąco! Przyznajcie, że nic tak nie chłodzi w upalne dni jak pyszne lody. Nasza propozycja nie zawiera dodatkowego cukru - wystarczy ten naturalny zawarty w owocach. Nie dodajemy śmietany ani mleka, bo to wegańska wersja. Smakuje i chłodzi idealnie!

Dzięki wcześniej zamrożonym bananom uzyskamy idealną konsystencję lodów. Banany są bogate w potas, magnez i witaminy z grupy A, B, C i K. Zawierają naturalny cukier, który doda nam energii, oraz błonnik, dzięki któremu poczujemy się najedzeni. Oprócz tego obniżają poziom cholesterolu.  

O właściwościach odżywczych orzechów można napisać wiele. Przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze. Często mówi się, że orzechy są tuczące, to prawda, ale zawierają dobre kalorie. Nawet w dietach odchudzających są zalecane do spożycia, ale z umiarem. Regulują metabolizm, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Nie brakuje im również witamin i składników mineralnych, takich jak fosfor czy magnez.

Jest jeszcze jedna dobra wiadomość! Takie wegańskie lody możesz przechowywać w zamrażalce nawet do kilku miesięcy, ale powiedzmy sobie szczerze, są tak pyszne, że raczej znikną z niej wcześniej…

Składniki:

- 4 banany
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- chlust mleka sojowego albo innego roślinnego
- 2 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
- garść ulubionych orzechów
- 4 łyżki rodzynków albo żurawiny
- kilka suszonych moreli
- kilka daktyli

Przygotowanie:

Dzień wcześniej pokrój banany w plastry, rozłóż na talerzu, wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie przełóż banany do woreczka i ponownie włóż do zamrażalki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Razem z owocami pokrój na drobne kawałki. Zamrożone banany włóż do miski. Mikserem ręcznym zmiksuj owoce.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W międzyczasie dodaj mleko i masło orzechowe.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie przyprawy. Zmiksuj na gęstą, gładką masę. Dodaj orzechy oraz suszone owoce, wymieszaj łyżką dokładnie.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przechowuj szczelnie zamknięte. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij