Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Czy można zajadać lody bez wyrzeczeń, liczenia kalorii i wyrzutów sumienia? Tak! Jeśli je się lody z kaszą jaglaną, nie dodaje cukru i korzysta z sezonowych owoców. Wszystko to znajdziesz w naszej propozycji. To będzie hit tego lata!

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i na pewno najzdrowszych kasz na świecie. Aktualnie przeżywa odrodzenie, jemy ją coraz częściej i chętniej. Doceniamy jej wartości odżywcze i bardzo dobrze ‒ jest bezglutenowa i lekkostrawna, bogata w białko, żelazo i miedź. Zawiera witaminy z grupy B. Przez to, że ma wysoki indeks glikemiczny, powinny na nią jednak uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie. Świetnie sprawdzi się na słono na obiad, ale równie dobrze czuje się w słodkich przepisach.

Dlaczego warto sięgać po truskawki w sezonie? Na pewno nie tylko dlatego, że są pyszne. Odkwaszają organizm, są niskokaloryczne, a regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na serce. Oprócz tego zawierają witaminy i składniki mineralne, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Przepis na lody jaglane z truskawkami jest prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę zdrowy!

Składniki:

- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki truskawek
- mleko roślinne
- płatki kokosowe
- 2‒3 łyżki syropu z agawy ‒ opcjonalnie
- ziarenka z jednej laski wanilii ‒ opcjonalnie

Przygotowanie:

Kaszę podpraż przez chwilę w rondelku. Przelej intensywnie wrzątkiem. Wrzuć ponownie do garnka, wlej półtorej szklanki mleka. Dodaj wanilię. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie prawie całe mleko, ale pozostanie luźna. Truskawki umyj. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pozbądź się szypułek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Umieść je w blenderze razem z ugotowaną kaszą. Miksuj, aż powstanie całkowicie gładki, gęsty płyn. Jeśli jest taka potrzeba, dolej trochę mleka, dzięki temu mikser łatwiej i szybciej poradzi sobie z owocami. Skosztuj i jeśli chcesz, dodaj kilka łyżek syropu z agawy. Przelej płyn do foremki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wstaw do zamrażarki i co pół godziny mieszaj widelcem. Lody są gotowe, kiedy zamarzną. Jeśli chcesz podać je następnego dnia, wyjmij je odpowiednio wcześnie, aby nieco się ogrzały. Podawaj z prażonymi płatkami kokosa i truskawkami. 




masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Agnieszka Radziszewska zapytał(a) 5 lipca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Wegańskie lody jaglano-truskawkowe
już dawno na to wpadłam, niestety, są niesmaczne. Najlepsze wegańskie lody jakie robiłam bazują na dojrzałych bananach i śmietance sojowej. Większość mlek roślinnych jest niesmaczna- czyt. smakują jak mąka z wodą, nie oszukujmy się. Są nietłuste, a cały smak lodów to właśnie tłuszcz. Dlatego dobre lody = tłuste lody. Nawet w wersji wegańskiej.