Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegańskie tiramisu

Wegańskie tiramisu
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Tradycyjnego tiramisu – choć pyszne ‒ nie zjedzą weganie ani dzieci. Ciężki krem, surowe jajka, alkohol... My zrezygnowaliśmy z jaj, a krem zastąpiliśmy mocno ubitym mleczkiem kokosowym. Nadal pycha!

Zachęcamy też do samodzielnego upieczenia biszkoptu, dzięki temu masz pewność, jakie składniki się w nim znajdują. Zero chemii, mało cukru, zamiast masła olej kokosowy. Teraz i weganie, i dzieciaki mogą jeść ten deser bez żadnych obaw.

Składniki na 6‒7 porcji:

- 5 łyżek oleju kokosowego
- 90 g syropu z agawy
- 360 ml mleka kokosowego
- 380 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100‒150 ml czarnej kawy
- kilka łyżek surowego kakao

Krem:

- 3 puszki mleka kokosowego (tylko stała część; mleczko należy mocno schłodzić, najlepiej wstawić do lodówki dzień przed przygotowaniem kremu.)
- pół szklanki cukru pudru
- laska wanilii 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania kremu. Na wysokich obrotach ubij mleczko kokosowe, dodaj ziarenka wanilii, powoli wrzuć cukier puder. Ubijaj jeszcze przez chwilę. Krem schowaj do lodówki.

Do miski wlej rozpuszczony olej kokosowy, syrop z agawy i mleko. Połącz składniki. Przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i sodę. Dodaj sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj odrobinę mleka. Konsystencja powinna być gęsta i lejąca. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia, wysmaruj ją olejem koksowym i posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 45 minut.

Wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój je w kostkę. Do każdego naczynka wrzuć 4‒5 kostek, ciasto polej czarną kawą i posyp kakao. Nałóż krem. Następnie znowu dodaj kostki ciasta, polej kawą, kakao, przykryj kremem. Na samą górę posyp kakao. Tiramisu możesz jeść od razu, ale naszym zdaniem najlepiej smakuje, gdy spędzi ok. 2 godzin w lodówce. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij