Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegetariański tuning dnia

Wegetariański tuning dnia
Zdjęcie: Julia Szostak

Jeśli wegetarianizm cię kusi, ale nie stać cię na ostateczne rozwiązanie kwestii mięsożerstwa w twoim życiu, spróbuj poddać swój dotychczasowy jadłospis wegetariańskiemu tuningowi. Nie musisz od razu żegnać się raz na zawsze z ukochanym schabowym, zastępując go ze łzami w oczach kotletami z cieciorki. Urozmaicaj i próbuj – małymi krokami.

Czym jest wegetarianizm, wie chyba każdy. Ta dieta, która nierzadko staje się stylem życia, ma swoich zwolenników, a także zagorzałych przeciwników – jesteśmy wszak w Polsce, krainie z mięsną tradycją! Zamiast więc zastanawiać się, czy jeść mięso, czy rzucić ten krwiożerczy nawyk, spróbuj urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis, czerpiąc z przepisów bazujących na warzywach. Szybko się przekonasz, że warzywa w diecie to coś więcej niż pomidorek na kanapce czy surówka z kapusty do obiadu. Możliwości są praktycznie niewyczerpane. Wystarczy fajna wegeinspiracja, by codzienny posiłek prawie bez wysiłku zmienić w kulinarny majstersztyk.

ŚNIADANIE – postaw na kolor

Zaczynamy dzień! Skoro zjeść coś z samego rana wypada, spraw, aby ten obowiązek był także momentem przyjemności. Przeciętny mięsożerca uważa, że mięso jest kluczowym elementem posiłku. To ono ma konkretny smak, reszta jest tylko dodatkiem. Błąd. Warzywa, odpowiednio przyprawione, pod względem smakowym w niczym nie ustępują mięsnej konkurencji. A jak wyglądają! Pamiętaj, że konsumujesz także wzrokiem. Jedzenie powinno być przyjemne również dla oka. Na twoim talerzu może być obecna cała paleta barw. W tym temacie kuchnia wegetariańska jest w stanie zaoferować ci naprawdę wiele. Od fioletowych bakłażanów, przez czerwone pomidory, po piękne pomarańczowe dynie. Kolorowe śniadanie to doskonały pomysł na zachęcenie dzieci do jedzenia – naukowcy z Uniwersytetu Cornwella dowodzą, że o atrakcyjności posiłku decyduje u dzieci liczba kolorów na talerzu (dorosłym wystarczą trzy kolory, natomiast u dzieci jedzeniowy sukces gwarantuje dopiero sześć). Nawet najprostsze danie podane w nietuzinkowy sposób będzie prezentować się ciekawiej, poza tym kolorowe śniadanie naprawdę poprawi ci humor.

Nasza propozycja: Plasterki szynki na kanapce zastąp pastą z zielonego groszku.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
puszka konserwowego zielonego groszku
sól
pieprz ziołowy
dla chętnych ząbek czosnku
około 1 łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Groszek odcedzamy i przekładamy do naczynia, w którym rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy przyprawy, czosnek oraz olej i wszystko razem mieszamy. Pastą smarujemy kromkę razowego pieczywa, gotową kanapkę dekorujemy natką pietruszki, plasterkiem pomidora lub kawałkiem czerwonej papryki.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Wegetariański tuning dnia
A jak do przejscia na wegetarianizm ma się wiek? Czy są jakies przeciwwskazania dla np. nastolatków?
Kamilka. odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie ulega wątpliwości, że dieta ściśle wegetariańska powoduje niedostateczne wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Najlepiej przyswajalnym jest żelazo hemowe, zawarte w mięsie, dlatego wegetarianie są narażeni na niedobory tego pierwiastka. Niedobór żelaza uniemożliwia wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym, co prowadzi do niedokrwistości, może też prowadzić do spadku sprawności fizycznej, obniżenia zdolności koncentracji, upośledzenia zdolności poznawczych i osłabienia odporności. moja koleżanka przeszła na wegetarianizm w wieku ok.15-16 lat. Co prawda nie je mięsa ,ale musi jeść dużo ryb, owoców, warzyw i białka. A przede wszystkim ruch ;) Polecam ograniczenie mięsa lub jedzenie go w mniejszych ilościach. Ja jem raz w tygodniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)