Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Wegetariańskie leczo - papryka górą!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier, jest smażone na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo i lekkostrawnie, prawda? Dlatego my proponujemy leczo w wersji wegetariańskiej, co nie oznacza, że się nim nie najesz!

Wegetariańskie leczo to sycący i szybki w przygotowaniu obiad. Wykorzystamy pomidory, na które sezon wciąż trwa i warto teraz je jeść, bo są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Dodamy paprykę, marchewkę i cukinię. Całość podamy z komosą ryżową.

Komosa ryżowa, czyli quinoa, zawiera mnóstwo wartościowego białka. Quinoa jest bogata w magnez, wapń, żelazo i fosfor. Zawiera również kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Jest bezglutenowa i zawiera lizynę ‒ aminokwas odpowiedzialny za odnowę tkanek.

Cukinia jest idealnym warzywem dla osób odchudzających się. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma najwięcej witamin i minerałów ze wszystkich warzyw dyniowatych. Zawiera witaminę A, B i C. Znajdziesz w niej również żelazo, fosfor, sód, potas i wapń.

Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia i beta-karotenu. Wprowadzenie papryki do codziennej diety pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Jedzenie papryki w postaci surowej lub podduszonej wspomaga procesy trawienne.

Regularne spożywanie marchewki spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia wzrok i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Lubicie tradycyjne leczo? To pokochacie jeszcze mocniej!

Przepis na wegetariańskie leczo

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki: 

- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 duże papryki
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 4 duże pomidory (bawole serca)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 cm papryczki chilli
- 90 g komosy ryżowej
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki za’ataru 

Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Przecedź i odstaw na bok. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Obierz cebulę, czosnek i marchewki. Cebulę i czosnek pokrój w małą kostkę. Wszystkie warzywa pokrój w nieregularne kształty, może być kostka albo paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj marchewkę i paprykę. Smaż przez 10 minut, mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna naczynia. Dodaj cukinię. Podsmaż jeszcze przez 10 minut. Na koniec wrzuć pomidory. Podduś warzywa pod przykryciem, aby pomidory puściły sok. Dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną papryczkę chilli. Zwiększ ogień i gotuj leczo, aż nadmiar wody odparuje i potrawa zgęstnieje. Leczo podawaj z komosą ryżową i posiekaną natką pietruszki. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij