Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wigilijne pierogi bezglutenowe

Wigilijne pierogi bezglutenowe
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Tradycyjne pierogi wigilijne są wegetariańskie, więc ci, którzy nie jedzą mięsa, problem mają z głowy. A co z glutenem? Dla tych, którzy go nie tolerują, mamy specjalny przepis. Będzie pysznie i bez glutenu! 

Wszyscy uwielbiają pierogi. W końcu to nasza duma kulinarna wśród dań regionalnych. Z owocami, mięsem, kapustą, szpinakiem, dynią, na słodko, słono czy ostro – do pysznego ciasta możesz stworzyć każdy farsz. Ciasto na pierogi jest banalnie proste, a jego zrobienie zajmuje kilka chwil. Klasyczny przepis zawiera jednak mąkę pszenną, na którą wiele osób jest uczulonych albo po prostu nie chce jej jeść. Czym więc można ją zastąpić, by wciąż cieszyć się pysznym smakiem pierogów? W sklepach znajdziesz różnego rodzaju mieszanki bezglutenowe albo mąki żytnie. My wykorzystaliśmy superzdrową kaszę jaglaną i mąkę ryżową. Do środka zapakowaliśmy wegetariański farsz z soczewicą, która ma mnóstwo białka, i suszone grzyby, które parę miesięcy temu zebraliśmy w lesie. Pierogi bezglutenowe różnią się w smaku od tych z mąką pszenną. Ciasto jest delikatniejsze i cieńsze. Naszym zdaniem są równie smaczne, a na pewno zdrowsze od tych z glutenem.

Mąkę ryżową otrzymuje się z białego lub brązowego ryżu. Jest niskokaloryczna, dlatego doceniają ją osoby będące na diecie. Dobra wiadomość dla alergików – mąka ryżowa nie wywołuje uczuleń. Azjaci wykorzystują ją w codziennym gotowaniu. To z niej powstaje makaron ryżowy czy pieczywo.

Aby mieć pewność, że w mące ryżowej nie ma glutenu, możesz ją przygotować samodzielnie w domu. To co, lepimy świąteczne zdrowe pierogi?

Na ciasto potrzebujesz:

- 25 g suchej kaszy jaglanej
- 70 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml gorącej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżkę oliwy

Na farsz potrzebujesz:

- 50 g suszonych grzybów
- 50 g suchej czerwonej soczewicy
- kilka łyżek oleju
- jedną małą cebulę
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczyptę cukru
- łyżeczkę posiekanego rozmarynu

Przygotowanie:

Grzyby zalej wodą i odstaw na bok. Kaszę jaglaną podpraż na patelni, przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. Gotuj, aż będzie miękka. Mąkę ryżową, ziemniaczaną i sól wsyp do miski. Soczewicę przepłucz i wrzuć do garnka, zalej wodą i ugotuj, aż będzie miękka. Posiekaj drobno cebulę, rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę, szczyptę soli i cukru. Podsmaż, aż się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane grzyby. Na koniec ugotowaną soczewicę i rozmaryn. Smaż przez chwilę, aż woda odparuje. Odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj kaszę jaglaną z wodą. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową. Wlej oliwę i wsyp sól. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodaj więcej mąki ryżowej. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Stolnicę posyp mąką ryżową i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i szklanką wytnij koła. Na środek ciasta połóż farsz i zawiń na pół. Za pomocą widelca złącz końce ciasta. W garnku zagotuj wodę i wrzuć delikatnie część pierogów. Zamieszaj. Pierogi są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Po odsączeniu można je podsmażyć krótko na patelni z paroma gałązkami rozmarynu. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij