Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Wiosenny detoks

Wiosenny detoks
Wątroba – szefowa oczyszczalni. Ilustracja: shutterstock

Jeśli chcesz czuć się lekko i mieć dobre samopoczucie na wiosnę, twój organizm musi działać niczym wzorowa oczyszczalnia. Za pozbywanie się zanieczyszczeń i toksyn odpowiadają przede wszystkim: wątroba, nerki, jelita i skóra.

Warto o nie szczególnie zadbać, bo jeśli nie będą działać sprawnie, nawet najlepiej przeprowadzony detoks nie będzie skuteczny. Nie u każdego system samooczyszczania działa wystarczająco sprawnie, ale na szczęście można go wspomóc.

Toksyny, które trafiają do organizmu, pochodzą przede wszystkim z żywności (sztuczne konserwanty, barwniki, aromaty). Celem systemu samooczyszczania, w który wyposażyła nas natura, jest zneutralizowanie tych śmieci, a następnie pozbycie się ich. Na tym polega detoksykacja.

Wątroba – szefowa oczyszczalni

W procesie oczyszczania bardzo ważna jest wątroba. Jej zadanie to neutralizacja niebezpiecznych związków i przekształcanie ich w mniej groźne składniki, które łatwiej wydalić z organizmu. By mogła działać sprawnie, unikajmy szkodliwych substancji: pochodzących z żywności (pestycydy, metale ciężkie, azotyny i azotany zawarte w wędlinach, antybiotyki), nadmiaru alkoholu, ostrych i ciężkostrawnych potraw, niepotrzebnych leków i tłuszczów nasyconych. 

Na pogorszenie pracy wątroby wpływają wolne rodniki – w ich zwalczeniu pomogą polifenole, związki, które można znaleźć w winogronach, jagodach, kakao i zielonej herbacie. Badania wykazały, że napar chroni przed uszkodzeniami wątroby spowodowanymi alkoholem. Warto docenić także buraka. Zawiera nie tylko polifenole, ale, co ważniejsze, betainę – chroni ona wątrobę przed odkładaniem się nadmiaru komórek tłuszczowych. Kolejnym wspomagaczem wątroby jest… kawa, która zmniejsza ryzyko raka tego narządu (badania włoskiego Mario Negri – Istituto di Ricerche Farmacologiche). Również oliwa z oliwek poprawia funkcjonowanie naszego naturalnego filtra (badania z University of Monastir w Tunezji). 

Tagi: detoks,

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij