Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Witariańskie lato

Witariańskie lato
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Najpierw kilka słów teorii: w wielkim skrócie witarianizm to jedzenie warzyw i owoców, orzechów, nasion (a w niektórych wersjach również i mięsa) w surowej postaci lub po podgrzaniu ich do temperatury maksymalnie 47 stopni C. W gorące wakacyjne dni nieświadomie przechodzę na „surową” dietę, która pozwala mi zachować pełnię smaku warzyw i owoców.

Chrupię więc młode marchewki, wyjadam słodki groszek i zrywam maliny prosto z krzaka. Zamiast męczyć się gotowaniem zupy w gorącej kuchni, ograniczam się do zmiksowania niezwykle słodkich pomidorów malinowych z czosnkiem i odrobiną oliwy, dorzucam do tego pokrojone w kostkę ogórki albo paprykę i już mogę zajadać pyszne gazpacho. Bardzo lubię wszelkie wege-carpaccia – cieniutko pokrojone warzywa skropione ulubionym tłoczonym na zimno olejem i posypane ziołami. Doskonale sprawdzają się tu kalarepka, rzodkiewki, buraki, ale też cukinia czy młode marchewki. Na obiad często przygotowuję lekkie „papardelle” z marchewki z dodatkiem zielonego pesto i kolendry (zamiast marchewki można użyć również delikatnej w smaku słodkiej pietruszki). Za deser wystarcza mi miseczka czereśni, cząstki arbuza czy melona. Kiedy zaś mam ochotę na bardziej wykwintne słodkości, toczę kuleczki z suszonych owoców.

Surowa dieta daje uczucie lekkości i orzeźwienia, dlatego dobrze sprawdza się latem, kiedy gorące dni osłabiają apetyt i chęć stania przy garnkach. Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Gazpacho z truskawkami

Składniki:

- pół kilograma pomidorów malinowych
- 4 łyżki oliwy (tłoczonej na zimno)
- 2 ząbki czosnku
- 5‒8 truskawek, świeżych lub mrożonych
- sól i pieprz
- 2 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
- bazylia do ozdoby

Pomidory pozbawiamy gniazdek nasiennych i obieramy ze skórki (z bardzo dojrzałych pomidorów schodzi bez problemu). Umieszczamy w blenderze razem z truskawkami, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Miksujemy wszystkie składniki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i bazylią.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
byk210 zapytał(a) 26 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Witariańskie lato
W gorące dni nie ma jak, dobra słodka zimna zupa wiśniowa.......pycha:)?
Wanessa Dominiak odpowiedział(a) 10 sierpnia 2014
Mniam :) Uwielbiam :D
vi zapytał(a) 24 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Witariańskie lato
W tekście jest jeden błąd. Nie 47 stopnii, a 42 to max. Ale to tylko szczegół ;) ?
byk210 zapytał(a) 26 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Witariańskie lato
W gorące dni nie ma jak, dobra słodka zimna zupa wiśniowa.......pycha:)?
Wanessa Dominiak odpowiedział(a) 10 sierpnia 2014
Mniam :) Uwielbiam :D
vi zapytał(a) 24 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Witariańskie lato
W tekście jest jeden błąd. Nie 47 stopnii, a 42 to max. Ale to tylko szczegół ;) ?