Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Wyjątkowe przetwory śliwkowe
Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce - śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę? Zrobić pyszne powidła lub wyśmienity chutney!

Najchętniej zajadam się śliwkami w środkowej części sezonu. Te wczesne potrafią być jeszcze mocno twarde i trochę kwaśne, przy niektórych odmianach nawet cierpkie. Wolę więc cierpliwie poczekać, aż dojrzeją i nabiorą tej pysznej, soczystej owocowej słodyczy. Wrzesień, moim zdaniem, jest najlepszym czasem, by cieszyć się ich wspaniałymi walorami smakowymi. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać, bo przecież odmian śliwy jest bez liku. Zwłaszcza odmiana malutkich, fioletowych „węgierek” charakteryzuje się intensywnym smakiem, co sprawia, że mimo lichego wyglądu (w porównaniu z dorodniejszymi kuzynami) cieszą się one ogromną popularnością. Są tak słodkie i aromatyczne, że idealnie nadają się na przetwory. Smażę z nich powidła, które wspaniale smakują z naleśnikami, maślaną brioszką i świątecznym piernikiem. Dobrze sprawdzają się również w wersji wytrawnej (pikle, chutneye) i w takiej postaci świetnie pasują do sera lub mięsa.

 

Śliwki są niezwykle wdzięcznym owocem do przerabiania, a przy tym chętnie wchodzą w mariaże z aromatycznymi dodatkami. Lubią się z przyprawami słodkimi, typu: wanilia, tonka, anyż.

 

A z rozgrzewającymi i korzennymi, takimi jak: cynamon, goździki, imbir czy kardamon – wprost się kochają, tworząc wyjątkowo udane małżeństwo. Chętnie przyjmą gorzką czekoladę, migdały, płatki róży, ocet balsamiczny, a nawet czerwone wino. Dobrym towarzystwem będą też inne owoce, choćby: pomarańcze, maliny, brzoskwinie, gruszki czy jabłka.

 

Możliwości jest wiele i zdecydowanie namawiam, aby eksperymentować w poszukiwaniu swoich ulubionych połączeń smakowych. Może na początek niech będzie to róża z kardamonem? Albo figa z tonką? A może lekko pikantny chutney o korzennym aromatem? Wybierajcie!

Powidła śliwkowe z różą i kardamonem

Składniki:

- 1 kg śliwek (najlepiej odmiany delikatniejsze w smaku i o jaśniejszej skórce, np. mieszaniec)
- 150-200 g cukru (ilość dozować do smaku, zależnie od słodkości owoców, można nawet zupełnie z niego zrezygnować)

- sok z ½ cytryny

- ¼ łyżeczki świeżo utartego kardamonu (3-4 ziarna)

- 2 łyżki przecieru z dzikiej róży (lub zamiennie wody różanej) 

 

Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój owoce na cząstki i umieść w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj utarty kardamon, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 30-40 min. Gdy soki owocowe wyraźnie zredukują objętość, a śliwki zaczną się rozpadać - wmieszaj różany przecier. Gotuj do uzyskania pożądanej gęstości (teraz mieszaj już częściej, aby powidła nie przywarły do dna garnka). 

 

Aby sprawdzić, czy powidła są już gotowe, wykonaj test zimnego talerzyka (na dobrze schłodzony talerzyk nałóż ok. 1 łyżeczki gorących powideł i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przechyl talerzyk i sprawdź, czy gęstość dżemu ci odpowiada). Przełóż powidła do czystych, wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 min.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Zacznij dzień od śniadania

Długość trwania: 5 dni

Polecane artykuły

Tarta z jesiennymi owocami

Ten, kto umie i lubi gotować

Piekę… kaszę ze śliwkami!

Ten, kto umie i lubi gotować

Owocowa paranoja

Natalia Puciłowska

Figi w syropie

duet masz.talerz

najpopularniejsze artykuły