Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!

Zakwas z buraków ‒ pij na zdrowie!
Zdjęcie: Marta Figas

Zakwas z buraków to dla niektórych podstawa prawdziwego barszczu wigilijnego. Ale wcale nie trzeba czekać do świąt, by skorzystać z jego właściwości. Ma mnóstwo witamin i minerałów, smakuje świetnie, a robi się go rach-ciach!

Pity w czystej postaci zakwas z buraków jest nieocenionym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Dodatkowo znajdziemy tam łatwo przyswajalny kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez. Kwas mlekowy i błonnik działają korzystnie na układ trawienny, pobudzając pracę jelit, odtruwając i oczyszczając organizm z toksyn. Do przygotowania zakwasu z buraków wykorzystamy również czosnek, który odda naszej miksturze całą swoją moc. Czy jest smaczniejszy sposób na wzmacnianie odporności organizmu?

 

 

Zakwas z buraków

Będziesz potrzebować:

- dużego słoika (umyj go dokładnie i zlej wrzątkiem)
- buraków (jeśli masz taką możliwość, wybierz te bio, od zaufanego rolnika lub od babci z ogródka)
- czosnku (unikaj chińskiego, wybieraj polski, pachnący, świeży)
- liści laurowych, ziela angielskiego, całych ziarnek pieprzu, soli morskiej (sprawdź na opakowaniu, czy producent nie dodał do niej czegoś, czego nazwy nie jesteś nawet w stanie przeczytać)

A teraz czary...

Przygotuj słoną zalewę: 1 łyżka soli na litr przegotowanej wody. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Obierz czosnek ‒ przynajmniej 4 ząbki. Wkładaj buraki, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz do 3/4 wysokości słoika. Liczba buraków zależy od ich wielkości i wielkości słoja. Całość zalej słoną wodą. Słój przykryj czystą sciereczką lub serwetką i obwiąż gumką. Pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 5 dni. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym szybciej zakwas będzie gotowy. Po 2‒3 dniach zauważysz malutkie bąbelki w słoiku ‒ zaczęło się! Możesz przemieszać buraki czystą łyżką. Piana na wierzchu jest wynikiem naturalnego procesu, nie powinna niepokoić. Jeśli jednak zauważysz pleśń, to całość niestety będzie trzeba wylać ‒ być może słoik nie był jednak czysty albo któryś z domowników zakradł się do niego z paluchem… Po 5 dniach płyn powinien mieć mocno bordowy, głęboki kolor, przejrzysty i klarowny. Smak lekko winny, kapkę słodki, słony, cierpki, kwaśny... Gotowy płyn przelej do czystego naczynia, zamknij i trzymaj w lodówce. Pij codziennie tyle, na ile masz ochotę, a w międzyczasie szykuj kolejny słój – w końcu cała zima przed nami. Na zdrowie!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij