Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zamiast mielonego

Zamiast mielonego

Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment, w końcu to klasyczny mamusiny przysmak. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm? Zamiast przeżywać żałobę po tradycyjnym mieleńcu, pora wyczarować mielonego w wersji wege. To nie to samo? A założymy się, że nasze propozycje wygrają konkurencję?

Po pierwsze: kotlety – w wersji bezmięsnej – można ulepić niemal ze wszystkiego! Więc wachlarz możliwości, a tym samym smaków jest niemal nieograniczony.

Zacznijmy więc od tzw. klasycznych, które sprawnie zastąpią nam te z mięsem. Zrobimy je z soi, która zawiera ponad dwa razy więcej białka i mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Szczególnie przypadną one do gustu osobom, które odżywiają się tradycyjnie, ale chciałyby przygotować lżejszą wersję, lub tym, którzy dopiero wkroczyli na ścieżkę diety wegetariańskiej lub wegańskiej i chcieliby przygotować sobie i bliskim prosty i smaczny obiad.

Gdy zapragniemy wdrapać się nieco wyżej po szczeblach wegetariańskiej kuchni, wystarczy złapać za wszelkiego rodzaju strączki i kasze, które są idealne jako baza do wszelakich „mielonych” wariacji.

Suszone grzyby i soczewica zabiorą nas na kulinarną wycieczkę do lasu. Takie kotleciki podane z kaszą gryczaną i czerwoną kapustą stworzą pyszny, swojski, polski obiad. A jeśli marzymy, aby wybrać się gdzieś dalej i nasycić oczy oraz podniebienie feerią barw i smaków, sięgnijmy po komosę ryżową oraz czerwoną fasolę i „wyskoczmy” na chwilę do Meksyku. Pieczone kotleciki, pełne pikantnych dodatków, zaserwowane w tortilli z mnóstwem świeżych dodatków zachwycą niejednego smakosza.

Gotowi na mielone w trzech odsłonach?

Klasyczne mielone

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 7 małych kotlecików)*:

- 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (50 g)
- 1/2 szklanki granulatu sojowego (30 g)
- 1 mała garść orzechów włoskich (12 g)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa mielonego
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli (jeśli nie ma jej w mieszance)
- szczypta suszonego rozmarynu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub zwykłej mąki bądź bułki tartej)
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy wrzątkiem, płuczemy i odcedzamy. Następnie dodajemy 1 szklankę świeżej wody, szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, w zakrytym garnku przez 12 minut. Przykryty garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę na blat, aby kasza napęczniała i wchłonęła resztki wody. Po 10 minutach odkrywamy garnek, mieszamy widelcem i dokładnie chłodzimy.

W międzyczasie wsypujemy granulat sojowy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie odcedzamy na sicie i mocno odciskamy z wody.

Zmielone siemię lniane umieszczamy w małej miseczce, dodajemy 1 łyżkę wrzątku, mieszamy i odstawiamy. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, mielimy orzechy i przygotowujemy przyprawy. 

Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski (ostudzoną kaszę, odciśniętą soję, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, kleik z siemienia, przyprawy, zmielone orzechy oraz mąkę) i dokładnie wyrabiamy masę ręką.

Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Serwujemy z ulubionymi dodatkami.

*z podanej masy, zamiast kotlecików, można także przygotować małe okrągłe pulpeciki, które doskonale pasować będą do spaghetti z sosem pomidorowym lub do podania z gęstym sosem, np. grzybowym

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
krolewiecki zapytał(a) 13 listopada 2015
Pytanie dotyczy artykułu Zamiast mielonego
Hej! Jak myślicie czy ta pieczeń http://dietoteczka.pl/pieczen-z-wolowiny/ będzie bardziej kaloryczna od tych mielonych z przepisu?