Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zamknąć lato w słoiku

Zamknąć lato w słoiku
Zdjęcie: Owocowy Dom

Owocowy Dom jest przedsiębiorstwem rodzinnym prowadzonym przez Wojciecha Kowalskiego i Barbarę Rosłanowską. On ukończył warszawską ASP, z zawodu jest architektem wnętrz, ona jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, czyli zajmuje się technologią żywienia.

Połączyło ich odziedziczone gospodarstwo rolne na Podlasiu (wytwórnia mieści się w Romanówce pod Siemiatyczami) oraz chęć, by stworzyć pyszny i ekologiczny produkt najwyższej klasy. – Rejestracja spółki i inne kwestie formalne zajęły około dwóch miesięcy, budowa strony i sklepu WWW – około półtora miesiąca. Najwięcej zajęło nam zdobycie certyfikatu ekologicznego UE oraz załatwienie wszystkich spraw związanych z produkcją naszych przetworów – wspomina Wojciech Kowalski.

Produkty Owocowego Domu powstają na podstawie tradycyjnych, wielokrotnie testowanych receptur, wyłącznie z polskich certyfikowanych ekologicznie owoców z Podlasia – obecnie przede wszystkim z czarnych i czerwonych porzeczek oraz malin, ale też truskawek, śliwek, poziomek oraz aronii. Wkrótce dołączy do nich też mus jabłkowo-gruszkowy. Do owoców dodaje się jedynie organiczny cukier i czasami przyprawy (kardamon, imbir, tymianek, cynamon, skórkę i sok z limonki, goździki).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij