Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Zaskakujące fakty o czekoladzie
Ilustracja: Anna Goszczyńska | www.alkemia.tumblr.com

Od dawna wiadomo, że czekolada poprawia nastrój i pomaga się skoncentrować. Ale okazuje się, że ci, którzy lubią czekoladę, mają także większe szanse na schudnięcie i otrzymanie… Nagrody Nobla!

Czekoladowy Nobel

Wraz z liczbą zjedzonych tabliczek czekolady wzrasta szansa na zostanie laureatem Nagrody Nobla. Choć brzmi to mało prawdopodobnie, taki właśnie wniosek płynnie z badań szwajcarskiego lekarza opublikowanych w prestiżowym "New England Journal of Medicine".

Franz H. Messerli postanowił sprawdzić wpływ czekolady na inteligencję całych populacji. Porównał dane dotyczące spożycia czekolady w poszczególnych państwach oraz liczbę laureatów Nagrody Nobla z 22 krajów. Zestawianie ukazało zaskakującą zależność: im więcej przysmaku spożywa się rocznie w danym kraju, tym więcej noblistów wśród jego mieszkańców.

Ranking otwiera Szwajcaria. Każdy mieszkaniec tego kraju spożywa 120 tabliczek czekolady rocznie, a 25 przedstawicieli zostało uhonorowanych Nagrodą Nobla. Drugie miejsce wśród zjadaczy czekolady przypadło Szwedom, trzecie Duńczykom. Messerli znalazł też sposób na „zdobycie kolejnego narodowego Nobla” – wyliczył, że, by zyskać 1 noblistę, należy zwiększyć konsumpcję czekolady o 0,4 kg na mieszkańca na rok.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
astraja zapytał(a) 15 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zaskakujące fakty o czekoladzie
Wszystko pięknie, ale czy takie czekolady, dajmy na to w granicach cenowych do 3-4zł, zawierają wszystkie te "zdrowe" substancje, czy tylko samą chemię i aromaty smaków... Wydaje mi się, że rzeczywistość trochę różni się od realiów artykułowych ;-)
Wixis odpowiedział(a) 17 stycznia 2013
Nie należy brać tego co jest napisane na etykiecie do końca dosłownie. Nawet te najdroższe czekolady mogą być chemiczne. W tych czasach bardzo niewiele produktów jest całkowicie naturalnych, można powiedzieć, że właściwie wcale nie ma takich produktów.
Dominika odpowiedział(a) 4 lutego 2014
Swietna wiadomosc!