Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz

Zdrowa kolacja na szybko: gulasz
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Wracasz po pracy do domu. Coś byś zjadł. Zamawiasz pizzę. Bo szybko, bo nie masz czasu, bo ci się nie chce. Tymczasem kolacja jest równie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jak śniadanie czy obiad! Szybka domowa kolacja? Proszę bardzo – warzywny gulasz z cieciorką.

Jednogarnkowy, szybki i prosty w przygotowaniu, pyszny i przede wszystkim zdrowy! Ten gulasz zawiera wszystko, co wartościowa kolacja mieć powinna: węglowodany, białko i zdrowe tłuszcze. I mnóstwo warzyw, które są podstawą dania. Jest posiłkiem na ciepło, dlatego pokochają go te osoby, które nie mają możliwości zjedzenia ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warzywa nie będą rozgotowane, dzięki temu będą pełne sycącego błonnika.

Cebula, marchew, papryka i cukinia dostarczą sporej dawki błonnika oraz witamin i minerałów. Zawarte w cebuli i czosnku związki siarki niszczą chorobotwórcze bakterie układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto te warzywa chronią przed wieloma nowotworami. Papryki to megadawka witaminy C, na którą zapotrzebowanie wzrasta podczas stresu oraz obniżonej odporności organizmu. Marchew z kolei to najbardziej popularne źródło beta-karotenu odpowiadającego m.in. za prawidłowego funkcjonowanie narządu wzroku oraz zdrowie błon śluzowych. Beta-karoten zawarty jest także w cukinii dostarczającej sporo obniżającego ciśnienie krwi potasu. A ten jest również w dodanej do gulaszu cieciorce, która jest tu źródłem białka. Cieciorkę namocz dzień wcześniej. Jeśli zapomniałeś, możesz użyć tej z puszki!

Danie możesz zjeść z grzanką z chleba razowego. Albo kaszą lub ryżem, które mogą się gotować podczas krojenia warzyw. A może zostały z wczorajszego obiadu?

Przepis na gulasz warzywny z cieciorką

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (2‒4 porcje):

- mała cebula
- czosnek, 2 ząbki
- marchew, 2 szt.
- papryki, 2 szt., czerwona i żółta
- cukinia
- pomidory, 3 szt. lub ½ puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
- cieciorka, szklanka ugotowanej lub z puszki
- świeże chili (ilość zależna od indywidualnych preferencji smakowych)
- świeży lub suszony cząber
- sól
- oliwa z oliwek, łyżka
- masło klarowane, łyżka
- świeża natka pietruszki lub kolendra

Dodatki do wyboru: ryż dziki, kasza gryczana, grzanka z razowego chleba

Gulasz można zrobić maksymalnie w 20 minut. Podczas krojenia warzyw te twardsze i wymagające dłuższej obróbki mogą już się gotować! W ten sposób nie tracisz czasu.

Przygotuj warzywa: umyj marchew, pomidory obierz ze skórki, z papryki usuń ziarna. Pokrój w drobną kostkę cebulę, wyciśnij przez praskę czosnek, posiekaj kawałek chili. Rozgrzej w garnku masło i oliwę. Wrzuć chili, cebulę i czosnek. Zmniejsz gaz. Co chwila mieszaj. W czasie, kiedy cebula i czosnek się szkli, pokrój w talarki marchewkę i dodaj do garnka. Następnie dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Została jeszcze cukinia: nie obieraj jej ze skóry, pokrój w kostkę lub słupki i dodaj do garnka. I pomidory: w kostkę i do garnka, a jeśli używasz tych z puszki, po prostu wlej je do garnka. Dodaj cząber i dokładnie wymieszaj. Przelej wodą na sitku cieciorkę i dodaj do garnka. Przykryj pokrywką i zostaw na 5‒10 minut. W tym czasie rozdrobnij natkę pietruszki – posypiesz nią gotowe danie. Po tym czasie gulasz dopraw solą i przełóż do miseczki, posyp natką i zjedz z dowolnym dodatkiem. 

 

Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij