Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowa kolacja na szybko: kuskus z serem bałkańskim

Zdrowa kolacja na szybko: kuskus z serem bałkańskim
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wracasz późno z pracy i rzucasz się na lodówkę. Kabanos? Kawałek sera? A może lody z zamrażarki? Stop. Daj nam 10 minut, a pokażemy ci, jak zrobić szybką, zdrową i pożywną kolację. Sałatka z kaszą kuskus i serem będzie idealna!

Osoby, które jedzą kolację, rzadziej odczuwają głód wieczorem i nie napadają na lodówkę tuż przed snem. Dlatego by nie podjadać na noc, jedz kolację! Powinna być najmniejszym posiłkiem ze wszystkich trzech głównych (śniadanie, obiad, kolacja). By nie obciążać układu pokarmowego i by organizm mógł w nocy skupić się na regeneracji, najlepiej zjeść ją około trzech godzin przed snem. Z tego samego powodu nie powinna być zbyt obfita i ciężkostrawna. Dlatego świetnie sprawdzą się sałatki. My podajemy przepis na pożywną wersję szybkiej sałatki z kaszą kuskus i serem feta. Jest sycąca, ale lekkostrawna. Zawiera wszystko to, co zdrowa kolacja powinna zawierać: węglowodany złożone, pełnowartościowe białko, dobre tłuszcze. Jest też szybka w przygotowaniu. Kuskus wystarczy zalać wrzątkiem, a warzywa pokroić.

Wybierz kuskus razowy – zawiera więcej błonnika, więc powoduje wolniejszy przyrost cukru we krwi i daje sytość na dłużej. Korzystaj z odtłuszczonej wersji fety lub sera bałkańskiego, dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu w diecie.

Pomidory są bogate w likopen – silny antyoksydant odgrywający ważną rolę w profilaktyce chorób serca i chorób nowotworowych. Bazylia, dzięki zawartości olejków eterycznych, wspomaga trawienie. Ma również działanie przeciwbakteryjne. Oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe – zdrowe tłuszcze wspierające układ krążenia. Dostarcza też witamin młodości – A i E.

Kuskus z serem bałkańskim

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki (na 2 porcje):

- razowa kasza kuskus, ¾ szklanki
- pomidor, 1 szt.
- suszone pomidory, 4 szt.
- oliwki czarne, 2 łyżki
- odtłuszczony ser feta lub ser typu bałkańskiego, 50 g
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- czosnek, ząbek
- pieprz
- bazylia świeża i suszona

Kuskus zalać wrzątkiem (ilość tylko do zalania kaszy), przykryć i odczekać kilka minut. W tym czasie pokroić w kostkę pomidory świeże i suszone. Do pomidorów dodać oliwki. Doprawić pieprzem i bazylią i całość dodać do kaszy. Ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Do oliwy wcisnąć czosnek, polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Udekorować świeżymi listkami bazylii. 

 

Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij