Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Zdrowe chrupacze telewizyjne
Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że tradycyjne chipsy to samo zło, dlatego zdrowe chrupacze najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki… Czego my tu nie mamy!

Wcale nie tak trudno wyczarować we własnej kuchni coś, co chrupie jak szalone, a nie zawiera tony chemii i mnóstwa kalorii. Trzeba tylko znać patenty. Bo taka choćby niepozorna ciecierzyca po spędzeniu chwili w piekarniku pachnie jak dobry popcorn, a jej łagodny smak sprawia, że można ją zamienić w słodką lub pikantną przekąskę, od której trudno się oderwać. Paczkę nudnych, tłustych i niezdrowych chipsów proponujemy zamienić na miskę tęczowych warzywnych talarków, do przygotowania których nie potrzeba ani grama oleju. A frytki, zamiast smażyć, radzimy upiec i podać z prostym pikantnym sosem zamiast ketchupu. W takiej wersji są o wiele bardziej aromatyczne i lekkostrawne.

Gotowi na wielkie chrupanie?

Kolorowe pieczone chipsy z warzyw korzeniowych

Składniki (na 2 spore miski):

- 1 średni batat
- 1 ziemniak fioletowy
- 1 marchew
- 1 ziemniak zwykły
- 1 burak
- 1 korzeń pietruszki
- 1 topinambur
- 1–2 rzodkiewki
- olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chpsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
tofka zapytał(a) 10 marca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowe chrupacze telewizyjne
A w przypadku ciecierzycy to płatki drożdżowe po co?
foodpornveganstyle odpowiedział(a) 25 kwietnia 2016
ten składnik nie jest konieczny, ale płatki te, nadają lekko "serowego" i bardziej głębokiego smaku całej kompozycji przypraw i efektu końcowego dania ☺ polecam