Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowe gofry – są takie!

Zdrowe gofry – są takie!
Gofry z mąki amarantusowej i kasztanowej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Ach, gofry... Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki – wszystkie są teraz na wyciągnięcie ręki. Owoce jagodowe mają za zadanie stać na staży naszego zdrowia i urody. Bogate w antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, których nadmiar przyczynia się do zachorowań na miażdżycę i nowotwory, a także wspomagają utrzymanie w dobrej formie naszego… umysłu. Jeśli już o formie mowa, nie muszę chyba przypominać o tym, że nasi mali sprzymierzeńcy nie mają wiele wspólnego z gromadzeniem tkanki tłuszczowej?

Ale przejdźmy do sedna, czyli gofrów kryjących się pod grubą warstwą owoców. Biała mąka pszenna ustąpiła tu miejsca mieszance mąki amarantusowej i kasztanowej. Pierwsza z nich dostarczy wam więcej wapnia, żelaza i magnezu niż powszechnie kojarzone z tymi minerałami produkty. Jest też bogata w wartościowe białko i błonnik. Mąka kasztanowa jest lekkostrawna i – podobnie jak amarantusowa – wolna od glutenu. Mokre składniki to nic innego jak najlepsze, co mógł dać nam kokos – mleczko i olej, który (jeśli nierafinowany) uważany jest za najzdrowszy tłuszcz.

Jeśli zazwyczaj jedliście gofry z dżemem lub polewą i chcecie, by – mówiąc wprost – owoce „miały się na czym trzymać”, zmiksujcie dojrzałego banana z sokiem cytrynowym. Uzyskacie zaskakująco słodki dżem, który przed podaniem możecie zmieszać choćby ze sproszkowaną spiruliną bądź nasionami chia.

Przepis na zdrowe gofry

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Składniki (8 gofrów):

- 110 g mąki amarantusowej
- 135 g mąki kasztanowej
- 1 łyżeczka rozdrobnionego ksylitolu
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 żółtka
- 75 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 białka 

Dodatki:

- 2 banany
- 4 łyżki soku z cytryny
- truskawki
- maliny
- borówki
- porzeczki
- 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 

Obie mąki mieszamy z przyprawami. Jeśli nie mamy mąki amarantusowej, ziarna amarantusa mielimy w młynku do kawy (można w ten sposób od razu rozdrobnić ksylitol). Dodajemy żółtka i olej kokosowy, miksujemy, stopniowo wlewając mleczko kokosowe.

Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy łopatką, tak by masa zbytnio nie opadła. Gofry pieczemy nieco dłużej niż te tradycyjne na mące pszennej, przetrzymujemy jeszcze chwilę po tym, jak się zarumienią.

Banana dzielimy na kawałki, miksujemy wraz z sokiem z cytryny do konsystencji dżemu, możemy dodać któryś z opcjonalnych dodatków. Używamy jako polewy do gofrów. Na całość nakładamy słodko-kwaśne, sezonowe owoce – im więcej, tym lepiej!

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij