Przejdź do treści

Zdrowe gofry z sezonowymi owocami. Smakują lepiej niż tradycyjne

Zdrowe gofry – są takie!
Gofry z mąki amarantusowej i kasztanowej. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ach, gofry… Was też atakują latem na każdym kroku? Ten zapach, dodatki, góra bitej śmietany… Zamiast pakować w siebie puste kalorie, zróbcie sobie własne gofry – z sezonowymi owocami, na bazie mieszanki nietypowych mąk. Smakują nawet lepiej niż tradycyjne, obiecujemy!

Truskawki, maliny, borówki, porzeczki – wszystkie są wyciągnięcie ręki. Owoce jagodowe mają za zadanie stać na staży naszego zdrowia i urody. Bogate w antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, których nadmiar przyczynia się do zachorowań na miażdżycę i nowotwory, a także wspomagają utrzymanie w dobrej formie naszego… umysłu. Jeśli już o formie mowa, nie muszę chyba przypominać o tym, że nasi mali sprzymierzeńcy nie mają wiele wspólnego z gromadzeniem tkanki tłuszczowej?

Ale przejdźmy do sedna, czyli gofrów kryjących się pod grubą warstwą owoców. Biała mąka pszenna ustąpiła tu miejsca mieszance mąki amarantusowej i kasztanowej. Pierwsza z nich dostarczy wam więcej wapnia, żelaza i magnezu niż powszechnie kojarzone z tymi minerałami produkty. Jest też bogata w wartościowe białko i błonnik. Mąka kasztanowa jest lekkostrawna i – podobnie jak amarantusowa – wolna od glutenu. Mokre składniki to nic innego jak najlepsze, co mógł dać nam kokos – mleczko i olej, który (jeśli nierafinowany) uważany jest za najzdrowszy tłuszcz.

Jeśli zazwyczaj jedliście gofry z dżemem lub polewą i chcecie, by – mówiąc wprost – owoce „miały się na czym trzymać”, zmiksujcie dojrzałego banana z sokiem cytrynowym. Uzyskacie zaskakująco słodki dżem, który przed podaniem możecie zmieszać choćby ze sproszkowaną spiruliną bądź nasionami chia.

Przepis na zdrowe gofry

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Zdrowe gofry – składniki (8 gofrów):

– 110 g mąki amarantusowej
– 135 g mąki kasztanowej
– 1 łyżeczka rozdrobnionego ksylitolu
– szczypta soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– 3 żółtka
– 75 g oleju kokosowego, rozpuszczonego
– 400 ml mleczka kokosowego
– 3 białka

Zdrowe gofry – dodatki:

– 2 banany
– 4 łyżki soku z cytryny
– truskawki
maliny
borówki
– porzeczki
– 1 łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 

Zdrowe gofry – przygotowanie

Obie mąki mieszamy z przyprawami. Jeśli nie mamy mąki amarantusowej, ziarna amarantusa mielimy w młynku do kawy (można w ten sposób od razu rozdrobnić ksylitol). Dodajemy żółtka i olej kokosowy, miksujemy, stopniowo wlewając mleczko kokosowe.

Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywno. Przekładamy do wcześniej przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy łopatką, tak by masa zbytnio nie opadła. Gofry pieczemy nieco dłużej niż te tradycyjne na mące pszennej, przetrzymujemy jeszcze chwilę po tym, jak się zarumienią.

Banana dzielimy na kawałki, miksujemy wraz z sokiem z cytryny do konsystencji dżemu, możemy dodać któryś z opcjonalnych dodatków. Używamy jako polewy do gofrów. Na całość nakładamy słodko-kwaśne, sezonowe owoce – im więcej, tym lepiej!

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: