Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowy deser – ciasteczka z chia

Zdrowy deser – ciasteczka z chia
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!

Wspomnieliśmy o tym, że nasiona chia mają właściwości zagęstniające, dzięki czemu doskonale zastępują jajka w przepisach, ale to niejedyna ich zaleta. Nasiona chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, mają wiele zalet i właściwości odżywczych. W tych naprawdę maleńkich ziarenkach drzemie siła! Są niskokaloryczne, wręcz dietetyczne, oraz zawierają sporo błonnika i białka, więc można po nie śmiało sięgać, będąc na diecie odchudzającej. Oprócz tego zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają dobry wpływ na pamięć, koncentrację i mocne kości. Nasiona chia mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i nadciśnieniu. Szałwia hiszpańska ma dobry wpływ na pracę jelit i trawienie. Jedzcie na zdrowie!

Składniki (na 10–12 ciastek):

- 3 łyżki nasion chia
- 200 g różnych orzechów
- 160 g mąki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 ml syropu klonowego (ewentualnie miodu, syropu z agawy czy daktyli)
- 8 daktyli
- 3 łyżki surowego kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 75 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki.

jak zrobic ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zacznij od wrzucenia nasion chia do miski

przepis na zdrowe ciastka z chia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i zalania ich mlekiem, zamieszaj. 

zdrowe ciastka z chia i czekolada

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw na bok. Gorącą wodą zalej daktyle i odstaw na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie odcedź je i za pomocą widelca rozgnieć na purée. W tym czasie zmiksuj orzechy na grube okruchy i posiekaj czekoladę w drobne kawałki. Do nasion wlej syrop klonowy i dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Wrzuć daktyle i resztę składników oprócz czekolady. Całość połącz dokładnie. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Z ciasta uformuj kulki i je lekko spłaszcz. Posyp czekoladą. 

domowe ciasteczka z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem i piecz ok. 20 minut. Zdejmij ciastka z blachy do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

Polecane artykuły

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Dyniowe ciastka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Warstwowy pudding chia

Ten, kto umie i lubi gotować

najpopularniejsze artykuły