Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowy obiad za dychę

Zdrowy obiad za dychę
Pyszną sałatkę zrobicie z pęczaku, marchewki i boczku. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana!

Najtańsze i zarazem najzdrowsze składniki spożywcze to te dobierane zgodnie z kluczem sezonowości. A więc latem korzystamy z tanich pomidorów i kupujemy truskawki, u schyłku lata zaopatrujemy się w paprykę czy bakłażany, a zimą stawiamy np. na brukselkę.

Istnieją również produkty, które bez względu na porę roku kosztują niewiele. Należą do nich wszelkie kasze, suszone warzywa strączkowe, a także wiele świeżych: marchewka, pietruszka, seler, buraki, ziemniaki, cebula czy kapusta.

Zamiast tanich, ale śmiertelnie nudnych (i tłustych!) placków ziemniaczanych czy naleśników polecam Wam dzisiaj gulasz z soczewicy oraz pyszną sałatkę z pęczaku z duszoną marchewką i boczkiem. Tanio, niebanalnie, zdrowo i smacznie? Da się!

Sałatka z pęczaku, marchewki i boczku

- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 cieniutkie plastry boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku

Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie przez pół godziny. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy je w plastry o grubości 2 cm. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej cebulę z boczkiem. Zdejmujemy boczek z cebulą z patelni. Na patelnię przekładamy marchewkę, którą najpierw chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż nieco zmięknie (powinna zachować jędrność).

Ugotowany pęczak mieszamy z boczkiem, cebulką i marchewką. Pieprzymy do smaku, ewentualnie dosalamy. Podajemy na ciepło.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Pumbik78Nat zapytał(a) 21 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowy obiad za dychę
a zamiast zielonej soczewicy można dodać czerwoną ????
kamil.winnicki.7 odpowiedział(a) 22 maja 2014
Można tylko trzeba ją dłużej moczyć i dłużej gotować niż czerwoną, ponieważ jest twardsza.
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowy obiad za dychę
Brawo!? dziękuję za inspirację? Faktycznie tanio, zdrowo i po mistrzowsku?Proponuję zamiast chleba 100-150g karkówki?
Pumbik78Nat zapytał(a) 21 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowy obiad za dychę
a zamiast zielonej soczewicy można dodać czerwoną ????
kamil.winnicki.7 odpowiedział(a) 22 maja 2014
Można tylko trzeba ją dłużej moczyć i dłużej gotować niż czerwoną, ponieważ jest twardsza.
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zdrowy obiad za dychę
Brawo!? dziękuję za inspirację? Faktycznie tanio, zdrowo i po mistrzowsku?Proponuję zamiast chleba 100-150g karkówki?