Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zdrowy tort istnieje!

Zdrowy tort istnieje!
Mamy przepis na zdrowy tort! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jak urodziny małego jubilata, to tort być musi! Zamiast kupować pełne absolutnie wszystkiego prócz zdrowych składników wyroby z cukierni, zróbcie go sami. To nie jest wcale megawyzwanie! 

Celebrowanie urodzin dziecka to zawsze duże wydarzenie. Wiąże się to z przygotowaniem gier i zabaw, tak aby mali goście dobrze się bawili, przekąsek i najważniejsze ‒ tortu. W szale przygotowań często brakuje nam czasu na samodzielne przygotowanie urodzinowego ciasta. Decydujemy się na gotowe torty z cukierni albo supermarketu. Zapominamy o tym, że te ciasta to niezdrowa bomba kaloryczna! Zauważcie, że takie torty zawsze są bardzo słodkie ‒ po jednym kawałku czujemy się przejedzeni i zasłodzeni. Poza tym nie znamy ich dokładnego składu, prawdopodobnie zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i chemii, aby jak najdłużej zachować swój wygląd za sklepową ladą.

My proponujemy tort, który najlepiej przygotować dzień wcześniej, w dniu przyjęcia będzie już gotowy. Wykorzystamy sezonowe owoce, które o tej porze roku są najzdrowsze. Bazą tortu będzie biały twaróg, który jest źródłem wapnia, magnezu, białka, aminokwasów i witamin z grupy D.

Aby nasz tort był jeszcze zdrowszy, zamiast tłustego masła użyjemy zdrowszej wersji tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Cukier zastąpimy miodem ze sprawdzonej pasieki.

Tort jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki temu zaoszczędzisz czas i siły na bal z dziećmi. Zachęcamy do zaangażowania dzieci do przygotowania takiego tortu, gwarantujemy, że będzie jeszcze lepiej smakował!

Potrzebujesz:

- 200 g malin
- 250 g mascarpone
- 300 g twarogu
- 400 ml śmietanki 36%
- 160 g kruchych ciastek
- 60 g oleju kokosowego
- 100 g dobrej jakości miodu
- soku z jednej cytryny i skórki
- owoców do dekoracji 

W rondelku rozpuść olej kokosowy. Umieść ciastka w materiałowej ściereczce, zawiąż i uderzając wałkiem, rozkrusz je na drobno. Połącz olej z ciastkami i wyłóż spód w okrągłej foremce. Wstaw do zamrażalnika. W blenderze zmiksuj maliny z miodem, sokiem z cytryny i startą skórką. W misce ubij śmietanę, dodawaj po jednej łyżce mascarpone i tak samo zrób z serem. Dodaj maliny i delikatnie połącz składniki. Wlej masę do spodu tortu i odstaw do lodówki na całą noc. Tort podawaj udekorowany owocami lata. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij