Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Zgadnij, co to?

Zgadnij, co to?
Zdjęcie: Kevin Mackenzie | Wellcome Image

Zdjęcie przedstawia muszkę z rodziny ćmiankowatych, której larwy dorastają w przydomowych kanalizacjach. Dorosłe osobniki często wyłaniają się w okolicach zlewów i wanien. Ich ciało, łącznie ze skrzydłami, pokryte jest drobnymi włoskami o długości ok 3-4 mm.

Oto zdjęcie w pełnej okazałości:

Zdjęcie: Kevin Mackenzie | Wellcome Image

Fotograf zauważył swoją przyszłą modelkę, kiedy ta odpoczywała na kuchennej ścianie. Swoją karierę musiała jednak przypłacić życiem. Proces wykonania takiej fotografii jest niezwykle pracochłonny. Początkowo muszka została na dobę umieszczona w tubie zawierającej schłodzony do -20 stopni C metanol. Kiedy już pozwolono jej odtajać, przyszedł czas na moczenie w kolejnych dwóch roztworach. Procedura ta jest niezbędna, aby uchronić przed zniszczeniem delikatne włoski owada. Na koniec, po osuszeniu, pokryto ją cieniutką warstwą złota. Tak przygotowaną dopiero można było poddać mikroskopowej sesji, której efekt możemy podziwiać na zdjęciu.

Autor zdjęcia – Kevin Mackenzie, zawodowo związany jest z uniwersytetem w Aberdeen. Pasją do fotografii zaraził się jeszcze w czasach, kiedy zdjęcia wywoływano w ciemni. Połączenie jego hobby z 33-letnim doświadczeniem w pracy z mikroskopem, zaowocowało powstaniem niezwykłej fotografii. Została ona wyróżniona podczas ubiegłorocznego Wellcome Image Awards.

A tu, dla porównania, nasz potwór z kanalizacji bez retuszu:

Zdjęcie: Clogmia Albipunctata, autor: Sanjay Acharya | Wikipedia Commons

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij