Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zielona herbata – polifenole górą

Zielona herbata – polifenole górą
Zielona herbata, zdjęcie: shutterstock

Zielona herbata jest zdrowa – to wiadomo od kilku tysięcy lat. Jednak dopiero niedawno dokładniej wyjaśniono mechanizm jej działania. Dobroczynny wpływ wynika z dużej zawartości polifenoli i flawonoidów, czyli antyoksydantów, które hamują starzenie komórek, rozwój nowotworów i zapobiegają chorobom układu krążenia.

Znawcy twierdzą, że ta najsilniejsza przeciwrakowa substancja, którą zawiera zielona herbata, to polifenol EGCG (galusan epigallokatechiny). Jest on niszczony w procesie fermentacji zielonej herbaty – czyli w procesie powstawania, popularniejszej w Polsce i na Zachodzie, czarnej herbaty. Zielona herbata jest zatem zdrowsza.

Ostatnie badania wyjaśniają, jak to się dzieje, że picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi. Polifenole zawarte w tej roślinie hamują działanie dwóch rodzajów białek – tzw. czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF) oraz czynnika wzrostowego hepatocytów (HGF). Związki te przyczyniają się do rozwoju komórek rakowych. Wyniki badań zaprezentowano podczas International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research w Anaheim.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
adrianna9611 zapytał(a) 15 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
Czy to prawda, że zielonej herbaty nie powinno się pić do posiłków?
byk210 odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Czytałam ze nie ma przeciwwskazań, aby popijać jedzenie - zwłaszcza zieloną herbatą. Natomiast czarna herbata, hamuje wchłanianie żelaza.
Kinga odpowiedział(a) 15 lutego 2014
Hmmm pierwsze słyszę ...
Eulalia odpowiedział(a) 12 marca 2014
Zielona herbata jak i czarna ogranicza istotnie wchłanianie żelaza
eBi odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Najlepiej wypij po skończeniu posiłku ;)
kwiatuszek zapytał(a) 7 lipca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
czy jest dobra przy odchudzaniu?
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Prawdopodobnie lekko przyspiesza przemianę materii, jednak nie na tyle, aby samo picie herbaty pomogło bardzo schudnąć. Najlepiej połączyć to z aktywnością fizyczną;)
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Raczej nie ma co w tej kwestii liczyć na oszałamiające rezultaty. Pod koniec zeszłego roku ukazały się duże badania potwierdzające, że nawet regularne spożywanie zielonej herbaty przez kilka miesięcy nie daje efektów odchudzających…. Lepiej poszukać skuteczniejszych metod ;)
krzysztof.mar.18 zapytał(a) 16 maja 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
3 miesiące temu porzuciłem picie kawy na rzecz herbaty. Piłem najpiew zwykłą czarną (earl grey), potem smakowe aż doszedłem do zielonej. Teraz uważam że świeżozaparzona liściasta herbata z łyżką miodu zamiast cukru jest najlepszym napojem na świecie :P Polecam :)
rafaljackass odpowiedział(a) 17 maja 2013
Polecam słodzić miodem dopiero po ostygnięciu herbaty. W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości :)
krzysztof.mar.18 odpowiedział(a) 17 maja 2013
O! Dobra uwaga! Więc czas na kolejną zmienę :)
adrianna9611 zapytał(a) 15 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
Czy to prawda, że zielonej herbaty nie powinno się pić do posiłków?
byk210 odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Czytałam ze nie ma przeciwwskazań, aby popijać jedzenie - zwłaszcza zieloną herbatą. Natomiast czarna herbata, hamuje wchłanianie żelaza.
Kinga odpowiedział(a) 15 lutego 2014
Hmmm pierwsze słyszę ...
Eulalia odpowiedział(a) 12 marca 2014
Zielona herbata jak i czarna ogranicza istotnie wchłanianie żelaza
eBi odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Najlepiej wypij po skończeniu posiłku ;)
kwiatuszek zapytał(a) 7 lipca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
czy jest dobra przy odchudzaniu?
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Prawdopodobnie lekko przyspiesza przemianę materii, jednak nie na tyle, aby samo picie herbaty pomogło bardzo schudnąć. Najlepiej połączyć to z aktywnością fizyczną;)
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Raczej nie ma co w tej kwestii liczyć na oszałamiające rezultaty. Pod koniec zeszłego roku ukazały się duże badania potwierdzające, że nawet regularne spożywanie zielonej herbaty przez kilka miesięcy nie daje efektów odchudzających…. Lepiej poszukać skuteczniejszych metod ;)
krzysztof.mar.18 zapytał(a) 16 maja 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
3 miesiące temu porzuciłem picie kawy na rzecz herbaty. Piłem najpiew zwykłą czarną (earl grey), potem smakowe aż doszedłem do zielonej. Teraz uważam że świeżozaparzona liściasta herbata z łyżką miodu zamiast cukru jest najlepszym napojem na świecie :P Polecam :)
rafaljackass odpowiedział(a) 17 maja 2013
Polecam słodzić miodem dopiero po ostygnięciu herbaty. W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości :)
krzysztof.mar.18 odpowiedział(a) 17 maja 2013
O! Dobra uwaga! Więc czas na kolejną zmienę :)
adrianna9611 zapytał(a) 15 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
Czy to prawda, że zielonej herbaty nie powinno się pić do posiłków?
byk210 odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Czytałam ze nie ma przeciwwskazań, aby popijać jedzenie - zwłaszcza zieloną herbatą. Natomiast czarna herbata, hamuje wchłanianie żelaza.
Kinga odpowiedział(a) 15 lutego 2014
Hmmm pierwsze słyszę ...
Eulalia odpowiedział(a) 12 marca 2014
Zielona herbata jak i czarna ogranicza istotnie wchłanianie żelaza
eBi odpowiedział(a) 16 lutego 2014
Najlepiej wypij po skończeniu posiłku ;)
kwiatuszek zapytał(a) 7 lipca 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
czy jest dobra przy odchudzaniu?
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Prawdopodobnie lekko przyspiesza przemianę materii, jednak nie na tyle, aby samo picie herbaty pomogło bardzo schudnąć. Najlepiej połączyć to z aktywnością fizyczną;)
julia.linard.1 odpowiedział(a) 16 lipca 2013
Raczej nie ma co w tej kwestii liczyć na oszałamiające rezultaty. Pod koniec zeszłego roku ukazały się duże badania potwierdzające, że nawet regularne spożywanie zielonej herbaty przez kilka miesięcy nie daje efektów odchudzających…. Lepiej poszukać skuteczniejszych metod ;)
krzysztof.mar.18 zapytał(a) 16 maja 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zielona herbata – polifenole górą
3 miesiące temu porzuciłem picie kawy na rzecz herbaty. Piłem najpiew zwykłą czarną (earl grey), potem smakowe aż doszedłem do zielonej. Teraz uważam że świeżozaparzona liściasta herbata z łyżką miodu zamiast cukru jest najlepszym napojem na świecie :P Polecam :)
rafaljackass odpowiedział(a) 17 maja 2013
Polecam słodzić miodem dopiero po ostygnięciu herbaty. W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci swoje właściwości :)
krzysztof.mar.18 odpowiedział(a) 17 maja 2013
O! Dobra uwaga! Więc czas na kolejną zmienę :)