Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zielona tarta z awokado w wersji raw

Zielona tarta z awokado w wersji raw
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Uwaga, to będzie hit! Przedstawiamy wam zieloną tartę. Taką prawdziwą, bez żadnych barwników i polepszaczy. Kolor zawdzięcza awokado. Doskonale smakuje ze zdrowym spodem z daktyli i orzechów. Śliczna, to wiemy. Ale jaka jest pyszna!

Awokado dobrze się czuje w wersji na słono, ale równie dobrze sprawdza się w deserach. Oprócz tego, że nasza tarta wygląda ciekawie, smakuje świetnie, to jest zdrowa, pełnowartościowa i sycąca. Jakby tego było mało, to jest wegańska, bezglutenowa i raw ‒ czyli w ogóle nie trzeba jej piec, będziemy ją jedynie mrozić.

W klasycznych tartach zagniecione ciasto schładza się, wałkuje, podpieka, a potem ponownie z masą piecze. Brzmi jak czasochłonna praca. W naszej propozycji nie ma aż tylu etapów. Jest dużo, dużo prościej.

Jednym z głównych składników naszego ciasta będzie wspomniane już wcześniej awokado. Ciekawostką jest, że w Australii niedługo ma się otworzyć restauracja, w której serwuje się tylko dania z wykorzystaniem awokado. Dlaczego to nie jest absurdalny pomysł? Bo awokado to skarb, i to wielofunkcyjny. Oprócz tego, że jest bogate w wartości odżywcze, jest również kaloryczne. Nasz główny bohater zawiera tłuszcze nienasycone i kwasy omega-3. Awokado jest bogate w kwas foliowy, witaminę E i witaminy z grupy B. Regularne spożywanie awokado ma dobry wpływ na serce, wzrok i mózg. Poza tym obniża ciśnienie krwi, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi oraz chroni przed zachorowaniem na niektóre nowotwory. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i poprawia trawienie.

A w tarcie smakuje znakomicie!

Składniki:

- 400 g wypestkowanych daktyli
- 200 g orzechów makadamia
- 8 łyżek miodu
- 4 dojrzałe awokado
- sok z 2 limonek
- skórka otarta z jednej limonki

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby woda zakrywała je całkowicie. Odstaw na 10‒15 minut, aż staną się miękkie. Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Daktyle odcedź. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj je na prawie gładką masę. Dodaj orzechy i ręcznie połącz składniki. Foremkę do tarty o szerokości 30 cm wylep uzyskaną masą. Wstaw do zamrażalki. Awokado obierz ze skórki oraz pozbądź się pestki. Dodaj miód i sok z limonki. Ponownie za pomocą ręcznego blendera zmiksuj awokado na gładką masę. Wylej masę na spód tarty. Rozprowadź równo i wstaw do zamrażarki na półtorej godziny. Obierz skórkę z limonki i pokrój w cienkie paseczki. Wyjmij tartę z zamrażarki, posyp skórką i wstaw do lodówki na 3‒4 godziny. Po tym czasie tarta jest gotowa do jedzenia.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij