Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia
Zdjęcie: archiwum własne

Autorka bloga Ekoquchnia.pl jest z wykształcenia i zawodu biologiem, obecnie podyplomowo studiuje dietetykę. Miłośniczka przyrody i zdrowego jedzenia, entuzjastka ekologicznego stylu życia, pogromczyni szeroko rozumianej chemii w kuchni i nie tylko.

Twój autorski przepis na potrawę/napój na jesienną depresję:

Mój sposób na jesienny spadek formy to dobry film lub książka, ciepły kocyk i góra ciasteczek. Oczywiście domowych i bardzo zdrowych, takich jak np. te ciasteczka migdałowo-daktylowe, bez cukru i mąki.

Składniki:

- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego 2 łyżkami ciepłej wody
- ½ szklanki miodu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g
zimnego masła
- ¼ szklanki drobno pokrojonych daktyli
- Kilka całych migdałów bez skórki

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wciskamy pośrodku każdego ciasteczka połówkę migdała bez skórki. Pieczemy około 25 min w temp. 180 st. C (aż ciasteczka lekko się zarumienią).

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Kiedy byłam mała, w jesienno-zimowe niedziele często mieliśmy ochotę na coś pysznego. Kiedy nie było nic pod ręką, mama robiła nam budyń. Nie taki gotowy z torebki, pełen chemicznych dodatków i szkodliwego cukru, ale domowy, samodzielnie zrobiony, z dodatkiem masła.

Składniki na 1 os.

- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu lub 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 2 kostki czekolady
- Garść orzechów laskowych

Połowę mleka wlewamy do miseczki i rozrabiamy z mąką, kakao, cukrem (jeżeli używamy miodu, dodajemy go na końcu) i żółtkiem. Drugą połowę mleka zagotowujemy z łyżką masła na wolnym ogniu. Do gotującego się mleka wlewamy zawartość miseczki i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Wlewamy do salaterek, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady i uprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Niezbędna w mojej kuchni jest zdecydowanie kurkuma, która zawsze należała do moich ulubionych przypraw. Dodawałam ją najczęściej do ryżu – bardzo ładnie zabarwia go na żółto. Odkąd dowiedziałam się, że oprócz wyjątkowego smaku ma ona również niesamowite właściwości lecznicze, zaczęłam ją sypać niemal do wszystkiego. Ta przyprawa o bardzo łagodnym smaku ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i jest silnym antyoksydantem. Pomaga chronić organizm przed chorobami serca i rakiem. No i ten kolor!

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Marchewka z miodem. Połączenie to odkryłam pewnego dnia, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, chrupiącego, ale zarazem zdrowego. Po dłuższym szabrowaniu lodówki i kuchennych szafek postanowiłam wypróbować taki zestaw: miód z surową marchewką pokrojoną w słupki. Smakował zaskakująco dobrze, a do tego spełnił wszystkie powyższe wymagania. Odtąd często chrupię właśnie to. Gorąco polecam zamiast chipsów lub paluszków.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Proponuję brokułowe pesto. Uwielbiam kolor zielony i w przyrodzie, i w kuchni. Jesienią i zimą najczęściej używanym przeze mnie zielonym warzywem jest brokuł. Moim ulubionym sposobem na to warzywo jest brokułowe pesto, które można podawać z makaronem.

Składniki:

- 1 brokuł
- Garść orzechów laskowych
- Kilka pędów świeżej bazylii
- Sok z ½ małej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- Sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze nie dłużej niż 5 min. Orzechy prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy z makaronem, najlepiej razowym. Całość można posypać kiełkami.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Aneta Szwarc zapytał(a) 4 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Ekoquchnia
czy te ciasteczka napewno pieczemy 25 min. ?
magudarena.felisiak odpowiedział(a) 6 stycznia 2013
mniam .... po 25 minutach takie cudo ... :)
karol.walesiuk odpowiedział(a) 4 stycznia 2013
Witam..tak-na pewno około 25min w 180* C aż się lekko zarumienią Możemy sprawdzić, czy ciasto jest upieczone wtykając np. wykałaczkę lub patyczek do pieczenia w różne ciasteczka. Jeśli są miękkie, należy jeszcze trochę je piec, a jeśli twarde, można już wyjąć je z piekarnika