Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie

Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie
Zdjęcie: shutterstock

Autorka bloga lekko-i-przyjemnie.blogspot.com pisze dla nas o swoich kulinarnych miłościach i nienawiściach.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Wydaje mi się, że nie tylko ja, ale większość osób urodzonych w latach 80. i 90. kojarzy smak swojego dzieciństwa ze znanymi w tamtych czasach z oranżadkami w proszku. Występowały w tylu smakach: pomarańczowym, cytrynowym, truskawkowym i, największy hit, o smaku coli! Oczywiście nikt ich nigdy nie rozpuszczał w wodze: najlepiej smakowały, gdy jadło się je wprost z szatki, bo wtedy cudownie musowały, muskając język. Niesamowicie smakowały latem w piekielny ukrop, a koleżanka czy kolega zawsze byli gotowi na podzielenie się odrobiną tych słodkich kryształków.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Nie od zawsze była w mojej kuchni, ale odkąd się w niej znalazła, nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez niej. Chodzi oczywiście patelnię teflonową. I to o dość dużej średnicy. Nigdy nie lubiłam tłustych potraw, zwłaszcza tych smażonych w tłuszczu, dlatego świąteczny karp zawsze był dla mnie utrapieniem. Gdy teflonowe sprzęty kuchenne zyskiwały swoją popularność, od razu wiedziałam, że będzie to dla mnie wybawienie. Mam ich dość wiele: teflonowe brytfanny, foremki do ciasta lub chleba, nawet garnek, ale patelnia jest najbardziej funkcjonalna: można na niej szybko przygotować zdrowszy obiad i jest też ekonomiczna, ze względu na znikome użycie tłuszczu i proste czyszczenie.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Nie wiem, czy można uznać to za nietypowe połączenie, ale uwielbiam przyrządzać różne łakocie, których bazą jest… warzywo. Moje ulubione to czekoladowe ciasto z cukinią oraz cynamonowy placek dyniowy. Nie można też zapomnieć o najbardziej popularnym cieście marchewkowym, które, odpowiednio przyprawione, smakuje jak najlepszy piernik świąteczny. Dzięki tym dość nietypowym dodatkom ciasta stają się zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze, bo osobiście lubię ciasta wilgotne i ciężkie, a takie się stają  moje wypieki z użyciem tych właśnie składników.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Jestem osobą o dość łagodnym usposobieniu, dlatego gdybym miała żyć w dziczy i liczyć tylko na instynkt przerwania, na pewno bym sobie nie poradziła. Nawet w naszym rzeczywistym świecie nie potrafię przekonać się do większości mięs. Zwłaszcza do tych czerwonych lub bardzo tłustych. Jest natomiast jedno danie, które postawione na stole powoduje, że mam ochotę po prostu wstać i wyjść, dopóki z tego stołu nie zniknie. Takie emocje wywołuje we mnie... golonka. Widok grubej kości oprawionej lepkim mięsem z równie grubą warstwą tłustej skóry jest dla mnie koszmarny. Nie potrafię sobie wyobrazić jedzenia czegoś takiego. Więc gdy golonka pojawia się na stole, staram trzymać się dzielnie i częstować dużą ilością sałatek.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

Bardzo lubię pieczone, grillowane lub gotowane na parze ryby. Do tego uwielbiam warzywa, najlepiej mnóstwo warzyw. Dlatego pozwalam sobie od czasu do czasu zjeść w sieci restauracji North Fish. Szerokim łukiem omijam panierowane i smażone ryby, ale tam zawsze jest wybór tych grillowanych. Do tego zawsze można sobie nałożyć dowolną ilość dodatków: warzyw i surówek, które, tak jak ryba, są dobrze przyprawione i zdrowo przyrządzone.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana.

Mam doskonały patent na zastąpienie tego typowego polskiego dania: jest to pieczona lub smażona na patelni teflonowej pierś z kurczaka, na wierz której kładę podsmażone na  teflonie: cukinię, cebulę i paprykę, serwowana z sałatką i/lub surówką kapusty kiszonej czy buraczków, do tego najczęściej odrobina pełnoziarnistego ryżu lub kaszy jaglanej i koniecznie sos czosnkowy lub tzatzyki robiony na bazie chudego jogurtu lub serka. Uwielbiam taki obiad!

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję.

Podczas typowej jesiennej chandry robię szybkie w przygotowaniu i lekkie muffiny. Wystarczy połączyć:

 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki, 0,5 szklanki fruktozy, łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej, 2 jajka, 2 szklanki jogurtu, dodać ulubione owoce lub kakao, wypełnić foremki i wstawić na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po wystygnięciu dla zabawy oprószyć cukrem pudrem.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Krulewna zapytał(a) 18 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Lekko i przyjemnie
Chciałabym minimalizować używanie proszku do pieczenia i sody w pieczeniu, czy w tym przepisie da się użyć samej sody? Albo upiec bez proszku i sody, wyjdzie coś? :)
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Biszkopt 8 jajek (odzielnie białka i żółtka) - 16 dag mąki - 1 szklanka cukru - ok. 3 łyżki soku z cytryny (ew. letniej wody) - szczypta soli (aby powstał biszkopt kakaowy należy odsypać trochę mąki i dodać tyle samo ciemnego kakao, np. odjąć 4 łyżki mąki a wsypać 4 łyżki kakao- ilość łyżek zależy czy ma być mocniej czy mniej czekoladowy) Żółtka dokładnie utrzeć (lub miksować) na puszystą masę z cukrem i sokiem z cytryny. Na to przesiać mąkę i dalej ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa. Piecyk rozgrzać do 180 stopni. Dno dużej tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo delikatnie a zarazem szybko wymieszać pianę z resztą ciasta i przełożyć do tortownicy. Piec ok. 1 godziny ale przy biszkopcie najlepiej po upływie 45 minut sprawdzić go patyczkiem. Biszkopt po wyjęciu stawiam w tortownicy do góry dnem, opierając blachę na 2 kubkach z boku- to zapobiega opadaniu.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Brownie 6 jajek szklanka cukru trzcinowego szklanka mąki bezglutenowej ( tym razem pół na pół mąka kukurydziana i skrobia ziemniaczana) dwie gorzkie czekolady kostka masła lub margaryny W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladami. Wystudzić. Jajka ubić (zmiksować) z cukrem, dodawać stopniowo mąkę i tłuszcz z czekoladą. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę. Piec ok 18 - 20 minut.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Migdałowe kruche ciastka z orzechami 100 gram mielonych migdałów 100 gram mąki ryżowej 50 gram mąki kukurydzianej 50 gram skrobi kukurydzianej 10 gram siemienia lnianego (kopiasta łyżka) 130 gram cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml oleju 100 ml mleka kokosowego 100 gram orzechów włoskich Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy mokre i wyrabiamy łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy. Konsystencja ciasta będzie lepiąca. Nie da się wyrabiać rękami. Ciastka formujemy jak kopytka. Wyjmujemy część ciasta na blat podsypany mąką. Formujemy wałek o grubości trzonka od młotka i dzielimy go na kawałki o szerokości około 1 cm. Każdy kawałek bierzemy w dwa palce i lekko zgniatamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem formując jeszcze ostateczny kształt, czyli taki jak chcemy. Pieczemy w 180 stopniach około 10 - 15 minut. Do zbrązowienia.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Pierniczki 100 gram mielonych migdałów 100 gram mąki ryżowej 180 gram mąki kukurydzianej 120 gram skrobi kukurydzianej 25 gram siemienia lnianego (kopiasta łyżka) 150 gram cukru trzcinowego 80 ml wody 50 ml oleju 100 ml mleka kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody Składniki suche mieszamy w misce, dodajemy mokre i wyrabiamy łyżką. Wymieszane ciasto wykładamy na stół podsypany mąką. Ciasto daje się nieźle wygniatać ręką i całkiem dobrze się wałkuje. Wałkowanie, wycinanie i układanie na blaszce wyłożonej pergaminem jak w najzwyklejszych ciasteczkach. Pieczemy w 180 stopniach około 10 - 15 minut. Do zbrązowienia.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Biszkopt bezglutenowy 2 rozgniecione na gładką masę banany 200g mieszanki mąk bezglutenowych: 50g skrobi kukurydzianej 30g mąki gryczanej 30g mąki ryżowej 90g mąki kukurydzianej 2 łyżki zmielonego siemienia 2 łyżeczki sody 6 żółtek 100g cukru trzcinowego 60g oleju 50g wody gazowanej łyżka octu balsamicznego Żółtka ubiłam z cukrem na gładką masę, do której stopniowo dodawałam mąkę zmieszaną z siemieniem i sodą pod koniec dodając płyny. Masę wylałam do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 45 min w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Amerykańskie ciasto dyniowe Ciasto kruche: 250 g mąki 75 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Farsz dyniowy: 1 i 1/4 musu z dyni 2 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki soli Ciasto wyłożyć w formie do tarty, formując brzeg i lekko dociskając. Wszystkie składniki farszu oprócz mleka ubić mikserem do puszystości. Na końcu wlać mleko i jeszcze chwile ubijać. Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 C. Wystudzić tartę i dopiero jak farsz osiągnie konsystencję gęstego budyniu tarta gotowa do delektowania się.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Ciasto czekoladowe bez mąki 70g mielonych migdałów, 100g gorzkiej czekolady, 100g masła, 4 jajka, 150g cukru, 2,5 łyżeczki kakao, skórka i sok z jednej pomarańczy. Czekolade rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek wsypać kakao wymieszane z migdałami, delikatnie połączyć składniki łyżką. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem oraz sok i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać. Przelać do natłuszczonej masłem foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C. Piec ok. 40min, lecz sprawdzić już po 30min. Ciasto studzić na kratce, już ostudzone posypać cukrem pudrem i przechowywać przykryte ściereczką.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Ciasto rabarbarowo - gruszkowe Na ciasto:, mąka, 400 g masło, 200 g szczypta soli, kilka lyzek zimnej wody, Nadzienie:, rabarbar, ok 400 g gruszki, 3 szt cukier, 1 szkl. mąka ziemniaczana, 3 łyżki jajko lub mleko do posmarowania wierzchu zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na ok pół godziny wymieszać wszystkie składniki nadzienia ciasto podzielić na 2 części jedną wylepić dno i boki naczynia żaroodpornego, drugą rozwałkować na cienki placek (przykryjemy nią ciasto) Cienki placek łatwo się wałkuje między dwoma papierami do pieczenia do wnętrza wylepionej ciastem foremki włożyć nadzienie i przykryć rozwałkowanym plackiem. Z wierzchu zrobić kilka otworków aby sok mógł parować, posmarować jajkiem lub mlekiem i posypać cukrem Piec 15 minut w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć i piec kolejne 25 minut w temperaturze 180ºC
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Sernik wiedeński 1 kg twarogu potrójnie mielonego, 10 jajek, 40 dag cukru pudru, 30 dag masła, 3 łyżki kaszy manny, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag rodzynek, rdzeń z 1 laski wanilii, cukier puder do oprószenia Tortownicę nasmarować masłem, tylko spód wysypać bułką tartą. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać żółtka i cukier z wanilią. Dalej ucierając dokładać po łyżce sera. Wsypać kaszę, dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę z białek. Delikatnie domieszać. Wrzucić oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Przygotowaną masę serową wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę w temperaturze 175°C. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze pół godziny. Wyjąć, studzić w blaszce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (na serniku można ułożyć szablon wycięty z papieru, po oprószeniu cukrem i usunięciu szablonu na cieście pozostanie wzór).
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Clafoutis z wiśniami jajka, 3 szt mleko, 1 szkl. mąka, 2/3 szkl. cukier, 1/4 szkl. szczypta soli, cukier waniliowy, cukier puder do dekoracji, wiśnie lub inne owoce Zmiksować razem jajka, mleko, mąkę, cukier, sól. Ciasto na clafoutis ma skład i konsystencję ciasta naleśnikowego. Wiśnie ułożyć na dnie foremki (wysmarowanej masłem) po upieczeniu znajdą się na górze ciasta. Gotowe ciasto wylać do formy i zapiekać przez ok.40 minut w temp 180 st C, aż stanie się złociste i puszyste. Po upieczeniu wierzch clafoutis oprószyć cukrem pudrem. 2. Clafoutis można piec w naczyniu do zapiekania, foremce do tart, mozna również w malych kokilkach. Ja uzywałam prostokątnego szklanego naczynia zaroodpornego. Ciasto pod koniec pieczenia bardzo rośnie ale po wyjęciu opada. Taka jego cecha
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Szarlotka sypana • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki • 1 szklanka kaszy manny • 1 kg jabłek • 1/2 kostki masła • cukier waniliowy • tłuszcz i bułka tarta do blachy 1. masło schłodzić w zamrażalniku.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier waniliowy, wymieszać, podzielić na 2 części. 2. Mąkę, cukier, kaszę mannę wymieszać,podzielić na 3 równe części. 3. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno wsypać jedną część mąki z dodatkami, nałożyć połowę startych jabłek. Wysypać drugą warstwę sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek. Na koniec posypać ostatnią częścią mąki z dodatkami. 4. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na ciasto,wiórki równo rozłożyć. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika, piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Biszkopt: • 7 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki pszennej tortowej • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 31 stycznia 2013
Robiłam ostatnio pyszny placek na śniadanie po 3 łyżki płatków owsianych i otrębów owsianych zmielić, dodać 1 jajko, pokrojonego pora do smaku i tyle kefiru aby ciasto miało gęstość śmietany. Wylać na nagrzaną i posmarowana olejem patelnie i piec na małym ogniu. Przewrócić i posmarować keczupem lub przecierem i dodać ulubione dodatki - pomidory, oliwki, ser żółty, cebulę itp. Ja nakładam na pół placka dodatki i potem przewracam na 2 stronę by się dopiekło.
Krulewna odpowiedział(a) 25 stycznia 2013
Każdy przepis bez dodatków z chęcią zrealizuje. Wrzucisz tutaj?
pytlik.ania odpowiedział(a) 23 stycznia 2013
no i kefir dobrze smakuje!
Krulewna odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Jasna sprawa, a jakie? Ja piekę czekoladową chmurę Nigelli i ona jest jajeczno-czekoladowa, bez mąki! I mam chyba jeden przepis na muffiny bez proszku do pieczenia. Każdy sprawdzony przepis przyjmę chętnie :)
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Ja ma przepis na ciasto bez uzycia spulchniaczy, mogę Ci podać jeśli chcesz. Poza tym dodanie np do racuchów kefiru spowoduje, że urosną.