Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zoom na bloga: Menu na Weekend

Zoom na bloga: Menu na Weekend
Zdjęcie: archiwum własne

Agnieszka Nocuń jest mamą dwuletniego Ignasia, domowym szefem kuchni, doradcą transakcyjnym i blogerką. Od prawie dwóch lat prowadzi bloga Menu na Weekend. W kuchni uwielbia odkrywać, eksperymentować i zaskakiwać innych.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa.

Wybór jest prosty – to domowe lody waniliowe mojej mamy. Były (są!) genialne. Najlepsze lody na świecie, które smakują nieziemsko. Twarde jak kamień, krojone w kubiki i podawane jako waflowa kanapka. Żółte od jajek, pachnące wanilią. Dzieci na podwórku biły się o te lody. Amatorów było wielu, a produkcja mojej mamy dość ograniczona. Rozdzielałam więc te pyszności sprawiedliwie… Myśląc o czasie dzieciństwa, widzę przed oczami chłopka narysowanego kredą na ulicy (to gra w klasy) i lodową, waniliową kanapkę w mojej dłoni.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Bez cebuli, czosnku oraz oliwy z oliwek. W mojej kuchni zawsze są też świeże zioła (tymianek, rozmaryn i bazylia). To podstawa i chyba najczęściej używane przeze mnie składniki. Ale to nie wszystko. Jestem typem kulinarnego zbieracza i wciąż gromadzę góry jedzenia „na potem”. W mojej spiżarni jest więc mnóstwo rodzajów makaronu, kaszy, fasoli, przypraw (uwielbiam kuchnię azjatycką!), przetworów, żelazny zapas mleka kokosowego i pomidorów w puszce, suszone grzyby i tysiąc rodzajów orzechów.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś.

Jeszcze kilka lat temu zestawienie np. malin z serem owczym, czekolady z mięsem czy truskawek z prosciutto wydawałoby mi się nietypowe. Dzisiaj nie wiem, co mogłabym z czystym sumieniem nazwać wyjątkowym połączeniem. Mam wrażenie, że panuje moda na nieskrępowane kulinarne eksperymentowanie. Zgodnie ze współczesnymi koncepcjami (popartymi szerokimi badaniami naukowymi) możliwych połączeń składników jest tak wiele, że trudno to ogarnąć wyobraźnią – np. czekolada i ser pleśniowy z naukowego punktu widzenia stanowią podobno idealną parę (jeszcze nie próbowałam!). 

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz.

Nie przepadam za mięsem. Brzmi to pewnie dość dziwnie w kontekście tego, że na blogu od czasu do czasu pojawiają się zdjęcia soczystych steków. Cóż, gotuję nie tylko dla siebie – jestem otoczona prawdziwymi mięsożercami. Osobiście jednak przedkładam miskę sałaty ponad steka. Z pewnością nigdy nie przekonam się do flaków czy różnego rodzaju podrobów. Nie zjem golonki. Nie spróbuję czerniny. Mam w głowie na te potrawy blokadę i koniec.

Miejsce/lokal gastronomiczny, do którego każe Ci wracać Twoje podniebienie.

 Mamy z mężem takie ulubione miejsce – to Magiel Café na Dolnym Mokotowie. Z czystym sumieniem mogę je polecić każdemu. Uwielbiamy to miejsce nie tylko dlatego, że jest rzut beretem od naszego domu. Magiel po prostu przyciąga smakiem. Szef kuchni dba o to, aby potrawy były przygotowywane z najwyższej jakości składników. Menu jest zawsze sezonowe i bardzo często się zmienia. To przykład kuchni autorskiej, ale bez zbędnego nadęcia. Maglowe jedzenie smakuje nawet mojemu wybrednemu dziecku. Nie mówiąc o tym, że Igi czuje się tam jak w domu (poznał lokal nawet od strony kuchni i jest zaprzyjaźniony z całym personelem). Magiel to świetne jedzenie, doskonałe wino i bardzo dobry serwis.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
igorgnot zapytał(a) 7 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Menu na Weekend
Czy sa jakies sztuczki aby zrobic tak fajne zdjecie potraw?
Ewelindos odpowiedział(a) 7 stycznia 2013
Jasne, że są... :) Nawet jedna z blogerek napisała książkę na temat robienia zdjęć potrawom. Tutaj link: http://www.amazon.com/Plate-Pixel-Digital-Photography-Styling/dp/0470932139
brownsugar odpowiedział(a) 24 stycznia 2013
wydaje mi się, że grunt to dobry aparat, obiektyw, oświetlenie i podstawowe umiejętności obróbki zdjęć w photoshopie
Ewelindos zapytał(a) 2 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Menu na Weekend
Mega apetyczne zdjęcie, artykuł też świetny... :)!
magudarena.felisiak odpowiedział(a) 6 stycznia 2013
:) zgłodniałam
pati.gruna odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
oj tak zgadzam sie . ;)
igorgnot zapytał(a) 7 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Menu na Weekend
Czy sa jakies sztuczki aby zrobic tak fajne zdjecie potraw?
Ewelindos odpowiedział(a) 7 stycznia 2013
Jasne, że są... :) Nawet jedna z blogerek napisała książkę na temat robienia zdjęć potrawom. Tutaj link: http://www.amazon.com/Plate-Pixel-Digital-Photography-Styling/dp/0470932139
brownsugar odpowiedział(a) 24 stycznia 2013
wydaje mi się, że grunt to dobry aparat, obiektyw, oświetlenie i podstawowe umiejętności obróbki zdjęć w photoshopie
Ewelindos zapytał(a) 2 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Zoom na bloga: Menu na Weekend
Mega apetyczne zdjęcie, artykuł też świetny... :)!
magudarena.felisiak odpowiedział(a) 6 stycznia 2013
:) zgłodniałam
pati.gruna odpowiedział(a) 3 stycznia 2013
oj tak zgadzam sie . ;)