Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zoom na bloga: Słodka pasja

Zoom na bloga: Słodka pasja
Zdjęcie: Słodka pasja, archiwum własne

Autorka bloga Slodkapasja.blox.pl pochodzi z Rzeszowa i jest technologiem żywienia. Pisze o sobie tak: „Słodka Pasja to nie tylko pasja z nazwy, to całe moje życie. Łączę w niej fotografię i gotowanie. Chociaż na co dzień pracuję zawodowo, to zawsze znajduję czas na to, by coś ugotować, upiec. Czas spędzony w kuchni jest dla mnie zdecydowanie czymś więcej niż tylko czasem przygotowania posiłków. W kuchni odpoczywam”.

Ukochany smak Twojego dzieciństwa:

Dom dziadków, skromna wiejska kuchnia i zapach cudownego ciasta drożdżowego z jabłkami i cynamonem. Taki placek piekła moja babcia. To wspomnienie to smak mojego dzieciństwa. Nie da się go porównać z niczym innym i chociaż ciasto to piekę bardzo często, to nigdy nie smakowało mi już tak bardzo jak wtedy.

Bez czego nie wyobrażasz sobie funkcjonowania w kuchni?

Nie wyobrażam sobie gotowania bez świeżych ziół, naturalnych przypraw czy soli morskiej. Ostatnio spełniło się moje największe marzenie i na moim blacie kuchennym pojawił się wspaniały mikser planetarny KA. Jego zalet na pewno nikomu nie trzeba przedstawiać, jak dla mnie to niezastąpiony sprzęt kuchenny o wszechstronnym zastosowaniu. Używam go praktycznie codziennie: ucieram ciasta, ubijam kremy, wyrabiam ciasto chlebowe, wałkuję i wykrawam domowy makaron oraz kręcę lody. Dobrze mieć takiego pomocnika w kuchni.

Nietypowe połączenie składników, które pokochałaś:

Duże wrażenie zrobiło na mnie zestawienie pomidorów, rodzynek, orzeszków ziemnych w połączeniu z gorzką czekoladą i przyprawami korzennymi w sosie mole poblano. Nietypowy smak to także gorzka czekolada w duecie z czarną solą himalajską i chili w postaci bardzo wyrafinowanych pralinek. Bardziej znanym zestawieniem jest podanie dorodnych, czerwonych pomidorów z cukrem lub dojrzałych truskawek ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. To naprawdę ciekawe smaki – warto spróbować.

Potrawa, do której raczej się nie przekonasz:

Chyba takiej nie ma. Lubię próbować nowości. Jestem ciekawa świata i chętnie odkrywam jego smaki. Często sięgam po przepisy kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy francuskiej. Uwielbiam risotto, tiramisu, tortillę, paellę czy Crêpes Suzette. Niezależnie od tego, czy danie zawiera w swoim składzie mniej czy bardziej znane mi komponenty, to zawsze drzemie we mnie chęć poznania. Myślę, że nie ma niesmacznych potraw, są tylko źle przygotowane.

Twój autorski zdrowszy zamiennik dla typowego polskiego talerza: ziemniaki + schabowy + kapusta zasmażana:

Mógłby to być np. gulasz wołowy z polskimi grzybami leśnymi, duszony z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i czosnku, doprawiony świeżym tymiankiem. Podany z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną lub gryczaną i ćwikłą z czerwonych buraczków z chrzanem. Ulubione, tradycyjne danie w naszej rodzinie. Jesienno-zimowy rozgrzewający pewniak, który smakuje każdemu. Lubię go przygotowywać, gdy mam wolny weekend i wystarczająco dużo czasu na długie, powolne gotowanie, ponieważ tylko tak zrobiony gulasz będzie pyszny.

Twój autorski przepis na potrawę/napój, który pomoże zwalczyć jesienną depresję:

Liderem w dziedzinie skutecznych antydepresantów oprócz spaceru jest dla mnie czekolada. Gorzka, ciemna, o dużej zawartości kakao. Wystarczy jej niewielka ilość, aby świat przestał być tak ponury. Przepisów na desery z czekoladą w roli głównej nie brakuje na moim blogu: torty, musy, lody… i wiele, wiele innych. Jednym z nich jest pyszny, mocno czekoladowy krem dla dorosłych z dodatkiem rumu.

Czekoladowy krem z rumem:

Składniki na 6 porcji:

- 4 jajka
- 100 g cukru (lub więcej do smaku)
- 0,5 l pełnotłustego mleka
- 70 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2–3 łyżki jasnego rumu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Wykonanie:

Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na jasny krem, wystudzić. Połowę mleka zagotować, dodać masło. W drugiej połowie rozmieszać skrobię ziemniaczaną i kakao, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, lekko wystudzić, może być ciepły.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać jajka ubite na parze i budyń, delikatnie wymieszać, dodać rum i ekstrakt z wanilii. Przełożyć do małych szklaneczek, podawać schłodzony. Smacznego;)

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij