Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa idealna na zimę

Zupa idealna na zimę
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Za oknem śnieg, a tobie marzy się gorący posiłek, który porządnie rozgrzeje cię od środka? Znamy taki przepis! Zupa dyniowa z akcentem orientalnym, całkowicie wegańska. Pyszna!

Do naszej zupy użyliśmy pieczonej dyni. W tym przypadku najlepiej sięgnąć po dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki. Poza tym dodaliśmy  papryczkę chili, czosnek, imbir - czyli te produkty, które mają działanie rozgrzewające organizm. Nie zapomnieliśmy o mleczku kokosowym, trawie cytrynowej, kolendrze i limonce. Dzięki tym składnikom nasza propozycja nabierze orientalnego charakteru. Dodatkowo smak wzbogaciliśmy o tofu i makaron ryżowy. Przez to zupa nasyci wasze żołądki na długi czas. Nie zrażajcie się długą listą składników. Może się wydawać, że przez to danie jest skomplikowanie i czasochłonne. Ta zupa jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu!

Smacznego!

Składniki:

- pół średniej wielkości dyni hokkaido
- pół papryczki chilli
- 1/4 szklanki białego wina
- półtorej łyżki startego świeżego imbiru
- jedna marchewka
- jedna papryka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 800 ml pomidorów w puszce
- 2 szklanki wody
- jedna cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry
- olej kokosowy
 -1 limonka
- sól i pieprz do smaku
- łyżka octu jabłkowego
-  makaron ryżowy
- 1 łodyga trawy cytrynowej
-180 g tofu

Przygotowanie:

Zacznij od umycia dyni. Dynię przekrój na pół i wyjmij pestki z miękkim miąższem. Pokrój dynię w kostkę, dodaj 2 łyżki oleju kokosowego, wmasuj w owoc i piecz przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W garnku rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Posól. Podsmaż przez parę minut. Wlej wino. Zwiększ ogień, dodaj ocet. Odparuj płyn. Dodaj obraną i pokrojoną w średniej grubości plastry marchewkę. Następnie pokrój paprykę. Smaż przez parę minut. Możesz wlać odrobinę wody, aby warzywa nie przywarły do dna. Dodaj czosnek. Chilli pokrój w drobną kosteczkę - dodaj do zupy. Trawę cytrynową rozbij i dodaj do zupy. Kiedy dynia będzie miękka, dodaj ją do zupy. Wlej mleczko kokosowe, pomidory i resztę wody. Wrzuć część  kolendry (zostaw trochę do posypania gotowej zupy). Wszystkie warzywa powinny być przykryte płynem. Jeśli tak nie jest, dolej wodę. Gotuj przez 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z limonki. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Tofu pokrój w dużą kostkę. Zupę podawaj z makaronem, tofu i świeżą kolendrą. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Sara Dudkowska zapytał(a) 3 grudnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Zupa idealna na zimę
A czy moze mi ktos polecic jakies dobre biale wino? Nie pije alkoholu wiec nie mam pojecia jakie kupic do gotowania :) Pozdrawiam