Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Zupa miso – Japonia inspiruje!

Zupa miso – Japonia inspiruje!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Japończycy zajadają się nią codziennie. I wiedzą, co robią. Poprawia trawienie, wspiera odporność. Poza tym zupa miso jest po prostu pyszna – zwłaszcza jeśli przyrządzicie ją sami – dokładnie taką, jak lubicie najbardziej.

Bo wariantów zupy miso jest bardzo dużo. Zależnie od regionu Japończycy dodają do zupy inne składniki. Bazą jest dashi, czyli wywar, oraz pasta miso ‒ gęsta pasta ze sfermentowanej soi. To przez sos rybny, grzyby shiitake i pastę miso zupa miso ma piąty smak – umami, określany jako „rosołowy” czy „mięsny”. Nasze kubki smakowe uwielbiają umami, a istnieje naprawdę niewiele produktów, które zawierają piąty smak. Znajdziecie go w sosach sojowych, wodorostach, grzybach, pomidorach czy sosie rybnym.

Wywar do klasycznej zupy miso przygotowuje się nawet kilka godzin. My prezentujemy prosty, szybki i smaczny przepis na zupę miso. Zupa ta na pewno rozgrzeje was w zimowe wieczory i świetnie smakuje jako dodatek do pierożków chińskich.

Pastę miso przygotowuje się poprzez połączenie ugotowanej soi z ugotowanym ryżem. Dodaje się sól (dlatego warto pamiętać, że przy dodawaniu pasty miso do zupy nie powinno się jej już solić) oraz specjalny szczep bakterii. Taka pasta będzie gotowa do spożywania dopiero po sześciu miesiącach. Można ją dodawać do pieczonych warzyw, sosów sałatkowych albo domowego masła. Pastę miso można kupić w sklepach ze zdrową albo orientalną żywnością. Grzyby shiitake z kolei wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, ale przede wszystkim wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Takie połączenie to prawdziwa dobroć dla organizmu. Gdy posmakujecie domowej zupy miso, jest realna szansa, że pokona na głowę niedzielny rosołek i na stałe zagości w waszym menu!

Składniki:

- 2 suszone grzyby shiitake
- parę kropel sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- 50 g pora
- 50 g ciemnej pasty miso
- 1/4 łyżeczki pasty z chili 
- 200 g kiełków fasoli
- 1 łyżka syropu z agawy albo miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 700 ml wody
- makaron ryżowy albo chińskie nudle

Przygotowanie:

Dzień wcześniej w misce umieść grzyby i zalej je 300 ml wody. Odstaw na noc. Następnego dnia wyjmij grzyby z wody i pokrój je w cienkie plasterki. Wrzuć do garnka, dodaj starty drobno na tarce czosnek, pastę miso, pastę z chili, syrop z agawy i olej kokosowy. Dolej wodę, w której moczyły się grzyby, i dodatkowo 700 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec gotowania wrzuć do zupy kiełki. 5 minut przed zakończeniem gotowania zupy przygotuj makaron ‒ według instrukcji na opakowaniu. Pora posiekaj w cienkie plastry. Zupę podawaj z makaronem i porem.



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij