Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

5 mitów o zdrowiu zębów

5 mitów o zdrowiu zębów
Zdjęcie: shutterstock
95 proc. 18-latków ma próchnicę - wynika z Ogólnopolskiego Monitoringu Zdrowia Jamy Ustnej. To ogromny problem w całej Polsce, o którym mało się mówi. Szkoda, bo, jak wiadomo, chore zęby mogą rzutować na zdrowie całego organizmu! Dlatego dzisiaj mamy dla was kilka mitów na temat wpływu jedzenia i picia na zęby.

O zęby trzeba dbać. Ale jak? Oprócz wiedzy o odpowiednim szczotkowaniu i, mówiąc podniośle - należytej higienie jamy ustnej, ważne są także nasze codzienne nawyki, dotyczące np. jedzenia i picia. Czy wybierając wino białe zamiast czerwonego ochronimy nasze zęby przed złem? Czy od razu po obiedzie powinniśmy złapać za szczoteczkę z pastą, by pozbyć się szkodliwych kwasów z powierzchni zębów? Czy słodycze powodują próchnicę? Na ten temat krąży sporo plotek. My wybraliśmy kilka z nich:

Mit 1. Cukier powoduje próchnicę

To mikroorganizmy, a nie cukier, w płytce nazębnej (czyli w osadzie nazębnym) produkują kwas, który niszczy szkliwo - barierę ochronną zębów. Próchnica to infekcja bakteryjna, nie efekt wyżerania zębów przez cukier. Cukier więc nie przyczynia się bezpośrednio do powstania ubytków, ale… jest podstawową pożywką bakterii zamieszkujących wnętrze ust. Zatem im więcej go zjadamy, tym bardziej zwiększamy prawdopodobieństwo powstania dziur w zębach. I to jest fakt.

Mit 2. Białe wino jest lepsze dla zębów niż czerwone

Zawiedziemy tych, którzy wybierając białe wino zamiast czerwonego uważają, że dzięki temu ich zęby są bezpieczne. Niektóre wina białe, nawet bardziej niż czerwone, ścierają szkliwo nazębne. Przedłużony kontakt zębów z tym trunkiem niszczy ich warstwę ochronną, przez co stają się one bardziej wrażliwe na niektóre pokarmy, a także ciepło i zimno.

Mit 3. Woda gazowana jest dobra dla zębów

Owszem, dobrze przepłukać zęby po jedzeniu wodą, jednak niekoniecznie taką z bąbelkami. Gazy w niej zawarte nie są supertajną bronią, która po dostaniu się do międzyzębowych szczelin przegoni złe bakterie. Zawarty w napojach gazowanych dwutlenek węgla, sprawca kuszących bąbelków, w reakcji z wodą tworzy kwas węglowy. Stąd pH takich napojów jest kwaśne. Zęby nie przepadają, w przeciwieństwie do naszych kubków smakowych, za gazowanymi płynami. Akurat na temat wpływu wody gazowanej na nasze trzonowce i siekacze mało jest badań, ale można znaleźć prace, które potwierdzają, że jest ona dla szkliwa mniej korzystna niż woda niegazowana. Niemniej, co trzeba jej oddać, jest 100 razy lepsza niż słodzone napoje gazowane! Co potwierdzają naukowcy z University of Birmingham. Generalnie lepiej więc ograniczać napoje gazowane, ale przede wszystkim zrezygnować z tych gazowanych i słodzonych jednocześnie.

Mit 4. Najlepiej myć zęby zaraz po posiłku

Zdecydowanie nie. Kwasy po jedzeniu czasowo osłabiają szkliwo - szorowanie zębów w tym momencie może przynieść więcej szkody niż pożytku, bo zdzieramy osłabiony płaszcz ochronny. Nasze uzębienie ma podwójną broń przeciwko ubytkom – jedna to szkliwo nazębne – najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie – a druga to ślina. Mary Roach, amerykańska autorka popularnonaukowa, w jednej ze swoich książek przypomina, że ślina zawiera amylazę - enzym rozkładający cukry, oraz substancje antybakteryjne, dzięki czemu rany w jamie ustnej goją się dwukrotnie szybciej niż w innych miejscach na skórze. Konkluzja? Ślina jest naszym sprzymierzeńcem, wie, co robi i najlepiej dać jej trochę czasu na naturalne działania. A dokładnie 30 minut – po tym czasie w ustach dochodzi do unormowania pH. Lepsze po posiłku będzie więc, zamiast szorowania szczotką, żucie gumy lub napicie się wody, najlepiej niegazowanej...

Mit 5. Sok owocowy zamiast słodzonych napojów to dobry wybór dla zębów

Sok pomarańczowy może osłabić szkliwo nawet o 84 procent! - ostrzegają eksperci z Rochester Eastman Dental Center. Wprawdzie soki i wody smakowe zawierają mniej cukru niż napoje gazowane, jednak mają sporo soku cytrynowego, który może uszkadzać szkliwo. Dlatego: nie sącz soków owocowych przez cały dzień, nie pij ich przed pójściem spać i nie myj zębów zaraz po ich wypiciu (dlaczego, zostało to wyżej omówione). Jeśli już chcesz napić się soku, zrób to wraz z posiłkiem (zwiększone wydzielanie śliny będzie chronić zęby), pij przez słomkę, by omijać szkliwo, szczotkuj i czyść nitką zęby codziennie rano i wieczorem.  

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Jak dobrze… myć zęby

Joanna Zdzieborska-Żuber

Próchnica

Indeks chorób

Najpopularniejsze wpisy