Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Ajwar – boska pasta

Ajwar – boska pasta
Ajwar - bałkański przysmak z bakłażana. Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

Ajwar to przysmak z Bałkanów, specjalność kuchni serbskiej. Sama długo nie znałam tej paprykowo-bakłażanowej pasty. Odkryłam ją kilka lat temu, kiedy koleżanka poleciła mi ajwar w sklepie.

„Bierz, jest pyszny do makaronów!”. Byłam dość zaintrygowana, ale intensywnie czerwono -pomarańczowa masa zamknięta w słoiku nie wyglądała zachęcająco. Przypominała farbę do ścian albo gorzej - mieszankę jadalnej chemii. Czy TO może być dobre? Po przeczytaniu składu uspokoiłam się, a po spróbowaniu sosu dosłownie koniuszkiem łyżki całkowicie ochłonęłam. Było pyszne! Nie potrzebowałam dużo czasu, by na wzór składu na etykiecie przygotować domową wersję sosu. Teraz połączenie bakłażana i papryki jest dla mnie oczywiste. To klasyk - zupełnie jak włoska przyjaźń pomidora i bazylii. Smak nie do podrobienia. Mój sekret idealnego przepisu na ostry ajwar to papryka wędzona. Dostaniecie ją w dobrze zaopatrzonych delikatesach, możecie też kupić przez internet. Jest ostro!

Warto sięgać po tę wyjątkową pastę. Papryka to bogactwo witaminy C i porządna dawka beta-karotenu. Sporo w niej potasu i wapnia, a także działających przeciwstarzeniowo polifenoli. Powinni po nią sięgać nadciśnieniowcy, bo pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Bakłażan z kolei – ponieważ w większości składa się z wody – jest nieskokaloryczny - 100 g to ok. 20 kcal. I jest doskonałym źródłem błonnika.

Ajwar jest idealny do kanapek, jako szybki obiad z razowym makaronem. Idealnie sprawdzi się także jako dip do dań z grilla. Robimy więc bałkańską pastę!

Ajwar - pasta z papryką i bakłażanem

ajwar wegan nerd

Ajwar - przysmak z Bałkanów . Zdjęcie: Alicja Rokicka | Wegan Nerd

Składniki (na 3-4 słoiki po 250 ml):

- 5 dużych czerwonych papryk
- 2 bakłażany
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól
- pieprz

Bakłażany opiecz na palniku podobnie jak cebulę do rosołu. Niech skórka się przypali. Przygotuj blachę do pieczenia. Papryki przetnij na połowę i usuń gniazda nasienne. Rozłóż papryki na blaszce, połóż też bakłażany. Dodaj parę ząbków czosnku. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz warzywa, dopóki nie zrobią się miękkie, a skórka papryki mocno się przyrumieni. Bakłażana wyjmij wcześniej, będzie gotowy po 20 minutach. Upieczoną paprykę przenieś do worka foliowego i zawiąż. Kiedy wystygnie i sparzy się, oczyść ją ze skórki. Obierz bakłażana i przełóż miąższ do kielicha blendera. Dodaj paprykę i wyciśnij upieczony czosnek. Zmiksuj na sos. Przygotuj garnek z łyżką oliwy. Dodaj ostrą wędzoną papryczkę i mieszaj chwilę, aż oliwa nabierze koloru, a kuchnia wypełni się specyficznym zapachem. Dodaj zmiksowane warzywa i ocet. Mieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Niech sos bulgocze kilka chwil. Przygotuj słoiki, umyj je i sparz we wrzątku. Przełóż gorący sos i szybko zamknij wieczka. Pasteryzuj około 10 minut. 

 

Alicja Rokicka ‒ blogerka, wariatka, roślinna mądrala. Prowadzi popularnego bloga Wegan Nerd promującego kuchnię roślinną. Współpracuje z nowojorskim kwartalnikiem „Chickpea Magazine”. W wolnych od gotowania chwilach robi dyplom z filmu animowanego na Krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Eida zapytał(a) 25 sierpnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Ajwar – boska pasta
"Warto sięgać po tę wyjątkową pastę. Papryka to bogactwo witaminy C " Przecież witamina C nie jest odporna na wysokie temperatury i ginie podczas gotowania/smażenia, więc w tej paście w ogóle jej nie ma. Po co pisać takie bzdury?
dominika.muszer odpowiedział(a) 11 stycznia 2015
Z tego co mi wiadomo to papryka jest specyficznym warzywem, ponieważ przy obróbce termicznej zachowuje większą część witaminy C. Nie jest to do końca bzdura.

Polecane wpisy

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować

Dyniowe ciastka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować