Przejdź do treści

Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

grilowane warzywa
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chciałabym cię namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.

Najczęstszy mit na temat diety wegetariańskiej to przekonanie, że taka kuchnia jest czasochłonna i skomplikowana. Bzdura. Wszystko na początku wydaje się trudne i pracochłonne, a w istocie to tylko kwestia wprawy i organizacji. Przygotowałam dla Was łatwe menu testowe na 1 dzień wykorzystujące wiosenno-letnią obfitość warzyw i owoców. Na Waszym talerzu znajdą się szparagi, pomidory, kalarepka, młode buraczki, zielony koktajl z letnich jabłek i natki oraz zaskakujący deser z truskawek. Obierajcie, siekajcie i przekonajcie się sami, jakie to pyszne i proste. A jeśli nabraliście ochoty na kolejne wegetariańskie dni, proponuję podjęcie wyzwania, które dla Was opracowałam: Spróbuj być wege przez 2 dni.

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Śniadanie: zielony koktajl

iStock

Składniki:

– 1 pęczek natki
– 1 banan
– 2 jabłka
– sok z 1 cytryny
– 1 świeży daktyl lub 2 suszone namoczone przez noc (opcjonalnie dla tych, którzy lubią, jak jest słodko)
– 100-150 ml wody

Przygotowanie:

Natkę posiekaj, obranego banana i jabłko pokrój, dodaj sok z cytryny, daktyle i wodę i zmiksuj. Gotowe!

Obiad: kasza rozmaitości + zielona sałata z ulubionym winegretem

Składniki:

– kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy gryczanej albo jaglanej
– 2 ogórki małosolne
– 2 lub 3 upieczone młode buraki (ilość w zależności od wielkości)
– pestki dyni
– świeży koper
– oliwa
– ocet balsamico
– pestki słonecznika lub dyni

Przygotowanie:

Młode buraczki zawinięte w folię aluminiową piecz przez 35 minut w piekarniku. Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia – wtedy przygotowanie dania zajmie Ci dosłownie chwilę. Upieczone buraki i ogórka pokrój w sporą kostkę i wymieszaj z kaszą. Dodaj oliwę z oliwek, balsamico, koper, ulubione pestki, sól i pieprz. Smacznego!

Deser: truskawki inaczej

Składniki:

– 25 dkg truskawek
– centymetrowy kawałek imbiru obrany ze skórki
– kilka listków mięty
– sok pomarańczowy najlepiej świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Truskawki pokrój na ćwiartki, imbir w malutkie kawałeczki. Przełóż truskawki do miseczki lub kielicha, dodaj imbir, listki mięty, zalej sokiem pomarańczowym i schłódź w lodówce przez godzinę.

Kolacja: grilowane szapragi z tofu i pomidorkami + „czekadełko” z awokado i kalarepki

Składniki:

– pęczek zielonych szparagów
– wędzony serek tofu
– 2 garści małych pomidorków
oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– czarnuszka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Szparagi grilluj przez około 20 minut. Na ostatnie 7 minut włóż do piekarnika również pomidorki. Na talerzu ułóż szparagi, na nich pomidorki pokrojone w paski lub kostkę tofu. Posyp czarnuszką. Możesz delikatnie skropić gęstym balsamico i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Czekając, aż obiad się upiecze, rozgnieć widelcem miękkie awokado, zetrzyj do niego trochę rzodkiewki (możesz dodać posiekanej mięty lub kolendry), posól, popieprz i zajadaj z chipsami ze świeżej kalarepki. Chipsy z kalarepki to po prostu kalarepka obrana ze skórki i pokrojona w cienkie plasterki.

Smacznego wegetariańskiego dnia!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: