Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Bąbelki i cukier? Byle nie razem

Bąbelki i cukier? Byle nie razem
Zdjęcie: shutterstock

Wybierasz gazowany napój light zamiast zwykłego? Niby dobrze, bo ograniczasz spożycie cukru i aplikujesz sobie jakieś 150 kalorii mniej. Ale tak naprawdę, to zły wybór. I to nie tylko wina sztucznych słodzików, a... bąbelków. Od tego połączenia mózg wariuje.

To niewielkie badanie z użyciem rezonansu magnetycznego, gazowanych i dietetycznych napojów wydało mi się ciekawe, bo rzuca światło nie na szkodliwość słodzików czy cukru, a na wpływ gazów w słodkim napoju na nasz mózg. Okazuje się, że w wyniku działania CO2 neurony w mózgu wysyłają słabsze sygnały, gdy pijemy słodką wodę gazowaną niż słodką wodę, ale niegazowaną. Mówiąc prościej: mózg koduje mniejsze spożycie cukru, gdy napój ma bąbelki. Co to dla nas oznacza? W rezultacie osoby pijące słodkie napoje gazowane, zarówno dietetyczne jak i nie, jedzą przeciętnie w ciągu dnia więcej węglowodanów. Oczywiście nie każdy, ale – jak uważają autorzy – większość z nas. Te napoje to nie tylko puste kalorie. Zachęcają nas do tego, by jeść więcej!

Ponadto dodanie do napoju dietetycznego CO2 sprawia, że mózg ma trudności w rozpoznaniu różnic między cukrem a sztucznym słodzikiem. Zachęca nas to do picia i przyzwyczaja do słodkiego smaku. Wzmaga też apetyt. 

Badanie tłumaczy poniekąd, dlaczego spożywanie słodkich napojów gazowanych, również tych „dietetycznych”, wiąże się z częstszymi przypadkami zaburzeń metabolicznych (np. otyłością, insulinoopornością, cukrzycą). Same bąbelki nie są szkodliwe, jednak w połączeniu ze słodyczą mogą być. Cukier zwiększa łaknienie, a w kombinacji z CO2 może dodać nam nadprogramowych kalorii.

Więcej na ten temat znajdziecie w piśmie Gastroenterology.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Najpopularniejsze wpisy