Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bakłażan nieźle nadziany

Bakłażan nieźle nadziany
Zdjęcie: erVegan

Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany w plastrach. Tym razem jednak nafaszerujemy go dynią i jarmużem – przekonajcie się, że to sezonowy strzał w dziesiątkę! 

Oberżyna, bo tak również bakłażan jest nazywany, to istne pole do popisu dla mistrzów kulinarnych, ale też dla każdego z nas. Dzięki swojej strukturze może nasiąknąć dobrej jakości oliwą i spiec się do czerwoności, ale też może stać się kremową pastą idealną na chleb. Warto dodać, że 100 g bakłażana to zaledwie 25 kcal, ale uwaga - chłonie tłuszcz jak gąbka! W tym przepisie połówki bakłażana potraktujemy jako łódki, na które załadujemy bogaty farsz z dyni i jarmużu, na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem miąższu upieczonego wcześniej bakłażana. To genialny sposób na pożywny i zdrowy obiad lub jesienną kolację.

Bakłażan feszerowany dynią i jarmużem

 Zdjęcie: erVegan

Składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości bakłażany
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni
- 2 garści jarmużu bez grubych łodyżek
- kawałek (około 4 cm) białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz

- do podania: wegański parmezan

Bakłażany przekrój na pół i ponacinaj ich miąższ w kratę. Wstaw je do nagrzanego wcześniej piekarnika na 200 stopni i piecz, aż zaczną się rumienić. W międzyczasie na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzej oliwę, zeszklij posiekanego pora, dodaj zmiażdżony czosnek i jarmuż. Kaszę jaglaną ugotuj, dodaj do zawartości patelni i porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj wydrążony i posiekany miąższ bakłażana. Dopraw słodką papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Masę przełóż do wydrążonych wcześniej bakłażanów, faszerując je i wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż masa lekko się podpiecze.  Na koniec posyp całość odrobiną wegańskiego parmezanu z migdałów i podawaj. Smacznego!

 

Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Ten, kto umie i lubi gotować

Roladki bakłażanowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Jak jarmuż pokochał cukinię

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować