Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bezglutenowe kluseczki z dyni

Bezglutenowe kluseczki z dyni
Zdjęcie: Maia Sobczak | www.qmamkasze.pl

Pękata, biodrzasta i niesamowicie pomarańczowa. Dynia – gwiazda jesieni. Potrafi być raz ostra jak brzytwa, innym razem jedwabiście delikatna. Co powiecie na dyniowe kluseczki z tymiankiem?

Naturalnie słodka i lekko gorzkawa dynia dobrze się trawi, odżywia i nawilża organizm. Termicznie chłodna i neutralna, dobrze wpływa na żołądek, śledzionę i trzustkę. Dynia zawiera wiele witamin, między innymi A, B1, B2, PP, E czy C, składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ponieważ w smaku jest delikatnie gorzka, wpływa na wydzielanie żółci, czyli poprawę trawienia, oraz działa moczopędnie, skutecznie przeciwdziałając zastojom wody w organizmie. Swój obłędny kolor zawdzięcza zawartości beta-karotenu – im bardziej pomarańczowy okaz, tym jest go więcej.

Ugotowana lub upieczona jest lekkostrawna i odżywcza. Można z niej przyrządzić kremową zupę, chrupiące frytki, kluseczki, sabji czy ciasto. Można ją zamarynować. Jest wprost idealna dla dzieci, dziewczyn w ciąży czy po porodzie. Polecam ją osobom osłabionym lub o wrażliwym żołądku.

Jeśli chodzi o odmany, świetna jest niewielka hokkaido, którą można jeść razem z jej delikatną skórką. Wydrążone pestki trzeba oczyścić, podsuszyć i wykorzystać do ciastek czy kremu z fasoli. Są bardzo cenne i smaczne, działają przeciwpasożytniczo w dużo większym stopniu niż miąższ.

Najlepiej wybrać ekologiczne owoce, soczyście pomarańczowe i pachnące. Same się proszą o pieczenie z jabłkiem, w bułeczkach z cynamonem lub wymieszanie z mąką ryżową, tymiankiem i przygotowanie delikatnych zacierek bezglutenowych. Samo czytanie o tych kluseczkach nie wystarczy, trzeba je samemu zrobić. Uwaga, są tak dobre, że znikają w zastraszającym tempie!

Kluseczki dyniowe z tymiankiem

Składniki:

- 1/4 dyni hokkaido ugotowanej na parze
- szklanka i dwie łyżki mąki ryżowej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli różowej
- szczypta kurkumy
- łyżka świeżego tymianku

Ugotowaną dynię rozgniatam widelcem w misce, dodaję około szklankę mąki, przyprawy i świeże listki tymianku. Wszystko razem mieszam i wyrabiam rękoma ciasto. Nastawiam garnek z wodą.

Podsypuję drewnianą stolnicę lub dużą deskę mąką, oddzielam kawałek ciasta i w dłoniach roluję niewielkie wałeczki. Odkładam je na podsypaną mąkę. Gotuję aż wypłyną na wierzch, odcedzam łyżką i wykładam na talerz do przestygnięcia. Serwuję z odrobiną prawdziwego, wiejskiego masła i szczyptą wędzonej soli.


Maia Sobczak - dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie Qma Kaszę: www.qmamkasze.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
jadwigapiorewicz zapytał(a) 8 listopada 2014
Pytanie dotyczy artykułu Bezglutenowe kluseczki z dyni
jak przechowywać nadkrojoną dynię??
Szybkie gotowanie odpowiedział(a) 8 grudnia 2014
W lodówce.

Polecane wpisy

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Dyniowe pankejki

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować