Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Brownie z batatem

Brownie z batatem
Przepis na brownie z batatów. Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem – można zakochać się na zabój! Nie zwiększając się przy okazji o rozmiar…

Bataty to jedne z najbardziej odżywczych i wartościowych warzyw. Mają mało kalorii (ok. 85 kcal na 100 g), niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Nawet spora zawartość skrobi nie jest problemem, bo enzymy zawarte w bulwie całkowicie ją rozkładają. Słodkie ziemniaki to doskonałe źródło magnezu, potasu i wapnia. Mogą poszczycić się największą spośród warzyw zawartością witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się organizmu, oraz wpływa między innymi na kondycję serca i płodność. Poza tym w batatach znajdziemy witaminę A, C, B2 i PP, a także beta karoten, który nadaje im piękny, pomarańczowy kolor.

Bataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a w Europie znane byłe jeszcze przed pojawieniem się ziemniaków. Ich nazwa - słodkie ziemniaki (od ang. sweet potatos) - jest myląca, bo tak naprawdę te dwa warzywa nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnione. Mnie bataty nieodmiennie kojarzą się z kuchnią amerykańską, gdzie jedzone są w formie wytrawnej jako puree, ale również bardzo chętnie wykorzystywane we wszelkiego rodzaju deserach.

Można je na przykład wykorzystać do przygotowania pysznego, mocno czekoladowego brownie. Tego rodzaju desery raczej nie kojarzą się ze zdrową kuchnią, ale z grzesznymi przyjemnościami, okupionymi wyrzutami sumienia i nierzadko dodatkowymi kilogramami. Można jednak pogodzić czekoladowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję ze zdrową dietą. Wystarczy upiec brownie z wykorzystaniem batatów oraz bogatego w zdrowe tłuszcze awokado. Naturalny miód z powodzeniem zastąpi biały cukier, a ciemne kakao nada ciastu pyszny, czekoladowy smak.

Brownie z batatów i awokado

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki:

- 700 g batatów
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao

Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.

Gotową masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.


Gosia Łaniak - Absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
nina es zapytał(a) 19 stycznia 2015
Pytanie dotyczy artykułu Brownie z batatem
Wobec powyższego poproszę o podpowiedż gdzie w Polsce można nabyć bataty?
Aga odpowiedział(a) 27 stycznia 2015
Kiedyś widziałam w Kauflandzie, ale faktycznie w mniejszych miastach bardzo ciężko je kupić, a szkoda...
minimi odpowiedział(a) 20 stycznia 2015
W Almie można nabyć. Kiedyś kupiłam też w Carrefour

Polecane wpisy

3 patenty na batata

Małgorzata Dzięgielewska

Razowe galette z gruszkami

Ten, kto umie i lubi gotować

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Ten, kto umie i lubi gotować

Tort cytrusowo-szpinakowy

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować