Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Zdjęcie: erVegan
Czerwcowy sezon na wszelkiej maści warzywa i owoce to doskonały moment na urozmaicenie swojego jadłospisu. Wśród kalafiorów, brokułów i truskawek pojawia się również bób – i to jest świetna okazja, by wzbogacić dietę o wartościowe białko, szczególnie jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej.

Ugotowanym bobem możesz zajadać się prosto z miski, ale możesz również przyrządzić z niego miętowo-cytrynową pastę, zupę krem lub nadziać nim pierogi. Dzisiaj jednak proponujemy chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. To świetna sezonowa przekąska idealna na wieczory ze znajomymi!

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Zdjęcie: erVegan

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki pestek dyni
- połówka cytryny
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- mała biała cebula
- kilka kromek dobrego chleba na grzanki
- pieprz

Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj następnie pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory i podpraż całość na złoto. Bób posiekaj i skrop sokiem z połówki cytryny. Dodaj kolejno zawartość patelni i porządnie wymieszaj, ugniatając widelcem masę, aż składniki się połączą. Na koniec dodaj posiekaną miętę i dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Kromki chleba podgrzej na ciepłej patelni i nakładaj na nie masę z bobu. Na koniec posyp grzanki posiekaną miętą.



Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Magda Wiśniewska zapytał(a) 24 czerwca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
A jak ugotować bób? Jestem jak bób -zielona...

Polecane wpisy

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Wiosenna pasta kanapkowa

Ten, kto umie i lubi gotować

Tortilla z bobem i awokado

Ten, kto umie i lubi gotować

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować

Fasola - idealna na... budyń!

Ten, kto umie i lubi gotować