Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Buraczkowy detoks

Buraczkowy detoks
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Jeśli na widok resztek wielkanocnego żurku czy sernika robi się wam słabo, zaserwujcie sobie odtrutkę w postaci miseczki pysznej zupy z pieczonych buraków. Dorzućcie do niej prażone płatki kokosowe, kilka przyrumienionych orzechów laskowych. Dopieśćcie całość łyżką miętowego pesto i "śmietanką" z fety, a wasze kubki smakowe oszaleją z radości.

Żurki, mazurki, baby i jajka to już przeszłość. Nawet jeśli staraliście się skomponować w miarę lekkie i zdrowe menu wielkanocne, nawet jeśli każdego dnia wyciągaliście rodzinę na spacer albo nawet przejażdżkę rowerową, wasze brzuchy mogą odczuwać świąteczne zmęczenie. Przyda się im coś odświeżającego i w miarę lekkiego. Coś, co ucieszy oczy i podniebienie. Zupa z pieczonych buraków sprawdzi się idealnie!

Zupa z pieczonych burakó z miętowym pesto i "śmietaną" z fety

przepis na krem z buraków

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (na 2-4 porcje, w zależności od wielkości):

- 4 średnie buraki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny


na śmietankę z fety:

- ok. 50 g fety
- 3-4 łyżki dowolnego mleka


na miętowe pesto:

- garść świeżej mięty
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki płatków kokosowych, uprażonych na suchej patelni

Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. Po upieczeniu, gdy nieco przestygną, obieramy je ze skórki i kroimy w niewielkie cząstki. W garnku o grubym dnie roztapiamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy buraki, sól i mieszamy. Zalewamy wodą do 2 cm nad powierzchnię buraków i gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy buraki na gładki krem (jeśli jest za gęsty, można dolać wody - wedle uznania).

Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy pesto miętowe, ucierając w moździerzu miętę z olejem (można ją zmiksować). Przygotowujemy też śmietankę z fety, miksując ser z mlekiem na gładką masę.

Zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy łyżką śmietany z fety, pesto, posypujemy orzechami i kokosem. Podajemy na ciepło.



Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane artykuły

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Ten, kto umie i lubi gotować

Kisiel z buraka i rabarbaru

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze na blogu

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Bananowe ciasteczka owsiane

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować