Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata, czyli… bigos po włosku!
Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl
Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!

U nas wśród dodatków znalazły się cebula, czosnek i chili, które nadały ostrzejszą nutę potrawie, natomiast fileciki anchois, oliwki i kapary uczyniły ją lekko kwaskowatą. Nie szczędziliśmy ziół - doprawiliśmy danie szczodrze świeżą pietruszką, oregano i bazylią. A na uwieńczenie posypaliśmy przyjemnie chrupiącymi orzechami i parmezanem. Caponatę podaliśmy na zimno z chrupiącym pieczywem, choć równie smaczna jest na ciepło, jako dodatek do makaronu. Jest tylko jedna uwaga: trudno się nie uzależnić od tego rozgrzewającego, słodko-kwaśno-ostrego jednogarnkowca…

Caponata - bigos po włosku

Zdjęcie: Małgorzata Zabokrzycka | www.trawkacytrynowa.pl

Składniki (na 4 porcje):

- 2 małe bakłażany
- 2 pomidory malinowe, obrane ze skórki (alternatywnie puszka pomidorów)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- garść posiekanej świeżej bazylii
- garść posiekanego świeżego oregano
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 fileciki anchois
- garść uprażonych orzechów włoskich
- parmezan
- sól, pieprz

Do podania: pełnoziarniste pieczywo lub makaron

Przygotowanie:

Bakłażany i pomidory kroimy w kostkę, czosnek, cebulkę i chili drobno siekamy, a oliwki kroimy w plasterki. Na dużej patelni szklimy na oliwie delikatnie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając nieustannie przez 3 minuty. Dodajemy bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy przez 10 minut (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy), od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy pomidory malinowe i dusimy przez 15 minut. Dodajemy pokrojone fileciki anchois, świeże zioła, kapary, oliwki doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez 5 minut. Podajemy na ciepło lub zimno z pieczywem lub makaronem, posypane parmezanem i orzechami włoskimi.

 

Małgorzata Zabokrzycka - socjolożka, zawodowo HRówka w korporacji, na co dzień mama, żona i smakoszka. Adeptka fotografii kulinarnej. Czas w kuchni spędza wraz z mężem, a wyniki ich zdrowej rywalizacji można odnaleźć na wspólnie prowadzonym blogu Trawka Cytrynowa.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Bakłażan nieźle nadziany

Ten, kto umie i lubi gotować

Otto kaszotto!

duet masz.talerz

Baba ghanoush – pasta z bakłażana

Ten, kto umie i lubi gotować

Roladki bakłażanowe

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować